Sysslar Apple med censur? (Nä.)

Jag följde debatten på PK Syd i Malmö i går. Ämnet var Apple och de krav man ställer på den som säljer appar till iPad och iPhone. (Du kan kolla inspelningen hos Joakim Jardenberg).

Agneta Lindblom Hulthén, ordförande i Journalistförbundet, ropade censur och undrar hur i hela friden tidningarnas ansvariga utgivare kan skriva på de avtal Apple kräver när man säljer appar via App store. Tonläget var högt och det är ibland svårt att inte tolka hennes ord som teknikförakt och en längtan efter de gamla goda tiderna.

Jag tycker att hon är ute och cyklar när det gäller censuren, men hon har förstås ändå en poäng. Det är, eller skulle kunna bli, problematiskt att distribuera journalistik, litteratur och en fri idédebatt via en kanal som från början är byggd för appar. Det är också problematiskt att göra det via en distributör som sätter upp regler utifrån en amerikansk moralpanik-kontext.

Apple bestämde sig till exempel för ett par år sedan att inte längre släppa in porr i App store. Ett rimligt beslut kan jag tycka – om inte annat för att det är skönt att slippa alla sliskiga porrappar på topplistorna.

Men när Apple sedan pixlar omslaget på Kanye Wests senaste platta i iTunes, eller sätter stjärnor i svenska album med titlar som innehåller ord som ”slut” (blir sl*t) så blir det ju rent parodiskt.

Så, problematiskt är det, men censur? Nej, självklart inte.

Precis som Daniel Sandström påpekade igår så är det själva appen som Apple måste godkänna för att Sydsvenskan, DN+ och allt vad de nu heter, ska få säljas där. Men Apple granskar inte innehållet i varje nummer av tidningen. Visst kan här uppstå problem – rent teoretiskt skulle Apple kunna bestämma sig för att sluta sälja Sydsvenskan för att man inte gillar innehållet.

Konsum och Ica bestämde sig en gång i tiden för att sluta sälja porrtidningar. En stor mängd kiosker vägrade sälja Expressen efter löpsedeln ”Kör ut dem” på nittiotalet. Distributörerna har alltid haft makten att säga nej.

Joakim Jardenberg, i rollen som ständig teknikoptimist i gårdagens debatt, påpekade klokt att iPad:en faktiskt har en webbläsare också. Där har Apple inga som helst ambitioner att styra vad som släpps igenom.

Diskussionen på Twitter hittar du under taggen #pkdebatt.
Se också TU:s debattinlägg i SvD.

Mer från Accent