Opinion

Krönika: Vi gillar inte alkoholreklam

Svenska tv-kanaler går runt svensk lag genom att sända från Storbritannien. Efter IOGT-NTO:s anmälan ligger ärendet nu hos Konsumentombudsmannen.

Det är ingen hemlighet att vi inte gillar alkoholreklam, men när det gäller alkoholreklam i tv tycker vi inte bara att det är dåligt utan rent olagligt. Alkoholreklam i tv är förbjudet enligt lagen. Men eftersom flera tv-kanaler sänder från Storbritannien så har man kunnat gå runt svensk lagstiftning. Fram till nu. I mars skickade vi in en anmälan till Konsumentombudsmannen och Granskningsnämnden för radio och tv. Vi anmälde både tv-kanaler, alkoholproducenter och de byråer som gjort reklamen. Vi vill en gång för alla få reda på om det är okej att så uppenbart strunta i vår lagstiftning.

Vi hade nyligen ett möte med Konsumentombudsmannen och vi väntar just nu på besked om hur de kommer gå vidare med vårt ärende. Det var ett spännande möte och det står klart att de är väldigt intresserade av frågan och vi både hoppas och tror att de kommer driva ärendet vidare. När vi dessutom genomförde en Sifo-undersökning som visar att 8 av 10 svenskar tycker att förbudet mot alkoholreklam i tv är bra så ser framtiden ljus ut. Vi vet att alkoholreklam både sänker debutåldern och gör att unga dricker mer, så den här frågan är utan tvekan viktig att driva.

Just nu är det skolavslutningar runt om i Sverige och avslutningsfesterna är sällan alkoholfria. Det är en av tiderna på året då langningen är som tydligast och därför behöver vi vara lika tydliga i att förklara varför langningen inte är okej. Vi driver vår kampanj ”Tänk om” i samarbete med bland andra Systembolaget och Folkhälsoinstitutet. Den är ett bra verktyg för oss lokalt för att nå allmänheten med flygblad och aktioner. Men det är minst lika viktigt att vi tar upp frågan när vi pratar med vänner och bekanta. De samtalen hjälper till att skapa den attitydförändring vi behöver.

Sommaren knackar på dörren och förhoppningsvis slipper vi fler snöchocker. Njut av sommarvärmen och jag kan tipsa om att Accent blir, om möjligt, ännu bättre när man läser den i en solstol. Glad sommar!

Anna Carlstedt, IOGT-NTO:s förbundsordförande

Mer från Accent