Ordföranden

Johnny Mostacero: ”Folkhälsomyndigheten har tappat greppet”

Vår svenska alkoholpolitik med detaljhandelsmonopol där alkoholskatten används för att styra alkoholkonsumtionen, är väl utvärderad av forskarna. Alkoholmonopolet har också starkt stöd hos svenska folket. Trots det så ser vi i dag många hot mot monopolet – inte bara i Sverige, utan också i flera av våra nordiska grannländer. En allt mer aggressiv alkoholindustri utmanar monopolet på olika sätt. Samtidigt undviker våra folkvalda politiker att ta ansvar och agera. De som hörs och syns mest är de liberala politiker som vill avskaffa monopolet. Ofta utmärker de sig genom att avstå från att agera – en strategi som tyvärr är mer effektiv än man kanske tror.

För att tala i fotbollstermer: Motståndarlaget sitter kvar i omklädningsrummet och lämnar spelplanen fri åt en cynisk alkoholindustri vars övergripande mål är att maximera sin försäljning. Domaren, folkhälsominister Wikström, kan naturligtvis reglerna, men har svagt stöd av sina linjedomare, och verkar dessutom ha glömt visselpipan hemma. Förutsättningarna för en match med en lycklig utgång, alltså vinst för oss som slåss för folkhälsan, ser just nu dyster ut. Inte minst för att supporterföreningen, Folkhälsomyndigheten, som tidigare haft ett tydligt förebyggande och kunskapsspridande uppdrag inom alkohol, narkotika, doping och tobak, har tappat greppet. En titt på deras hemsida visar att det är smittskyddsfrågor som prioriteras.

Men vi ger oss inte. Vilja slår klass brukar man säga, och vilja har vi. Vi ser fram mot att folkhälsominister Gabriel Wikström gästar oss på kongressen i Karlstad i juni. Min förhoppning är att hans anförande får oss att känna att alkoholpolitiken ligger stabilt i hans händer, och att han har lösningar på de hot som vi ser.*

Årets kongress är den 26:e i ordningen sedan IOGT och NTO slogs samman 1970. Som brukligt är så höll vi senaste september en samling för ordförande och kassörer på distriktsnivå på den kommande kongressorten. Arrangemanget, lokaliteter och Karlstad som stad lovade gott. Bara det faktum att 1 200–1 500 rörelsemedlemmar samlas för att ta ut riktningen för kommande års folkrörelsearbete är anledning nog att ta sig till Karlstad, om så bara över dagen. För även om huvudfokus ligger på den beslutsfattande nivån så kommer det att ges tillfällen till såväl mingel som möten och kulturaktiviteter. Jag hoppas att jag kommer få möjlighet att träffa många av er där.

Väl mött i Karlstad.

*Sedan denna krönika skrevs har Gabriel Wikström sjukskrivits på obestämd tid. Läs mer här.

Mer från Accent