Ledare nr 7/12

Det går åt rätt håll!

Bara för ett par år sedan möttes den som talade om öppna processer och tidigt medlemsinflytande av ganska avvaktande och ibland direkt skeptiska reaktioner från förbundsledningen.

Man verkade anse att den gängse processen var fullgod: Låt förbundsstyrelsen och kansli bereda ärenden och förslag i lugn och ro och presentera en färdig lösning för medlemmarna. Och släpp för guds skull inte ut något som inte är alldeles färdigtänkt, då vet man ju inte vad som kan hända.

Glädjande nog har något hänt, och när arbetsgruppen som tillsatts för att ta fram ett förslag till nya grundsatser har börjat jobba så vänder man på steken helt: Medlemmar (och andra intresserade) får vara med från början. Man har visserligen tagit fram ett första utkast men är öppen med att det inte är klart och att man vill ha synpunkter. ”Vi är beredda att revidera texten kontinuerligt under hösten och kommer att publicera varje ny version” är budskapet. Jag gillar det här skarpt och hoppas att många kommer att ta chansen att diskutera och tycka till om de viktigaste orden i den här rörelsen.

■■■

Jag har fått ovanligt många reaktioner på ledaren i förra numret. Vad tycker du? Är IOGT- NTO tillräckligt bra på att ta hand om nya och nyinflyttade medlemmar?

Pierre Andersson

Mer från Accent