Ordföranden

Johnny Mostacero: ”Det finns en kraft i tydliga mål”

När jag sitter och skriver denna krönika så ligger ett nytt år framför oss som ett oskrivet blad i den bok som kommer bära titeln 2016. För mig är ett nytt år något väldigt speciellt, jag kan göra bokslut över det år som gått och samtidigt formulera nya mål för det år som kommer.

Den 1 januari är för många någon slags magisk gräns för att påbörja en ny resa med nya mål.

Som så mycket annat lär traditionen med nyårslöften komma från Amerika, och det sägs att det var Benjamin Franklin som var upphovsman till detta påfund. I vår tid har många nyårslöften starkt fokus på livsstilsförändringar. Vanliga löften är att börja äta sundare, motionera mer eller gå ner i vikt. Ett inte helt ovanligt löfte är att sluta dricka alkohol helt, eller dra ner på konsumtionen. Vi som tränar på gym märker av detta med nyårslöften, inte minst under årets första månader då gruppträningspassen är fullbokade och även reservlistan till passen är lång.

Jag själv avger inga specifika nyårslöften utan skriver i stället ned de mål som jag vill uppnå under kommande år. Att ha tydliga mål om man vill att något skall ske är ju helt logiskt. Men det finns en kraft i målen som, enligt studier, ökar markant om man skriver ner dem, och som inte riktigt går att förklara. Nedskrivna mål innebär också en möjlighet att regelbundet gå tillbaka till och utvärdera hur långt jag kommit i uppfyllandet.

För att förenkla delar jag upp målen i tre delar som jag valt att benämna arbete, privat och drömmål. Vad gäller arbete så har jag ganska många mål nedskrivna, ett av dem är att jag ska jobba mer intensivt och fokusera mer på att vi ska bli fler medlemmar i IOGT-NTO.

När det gäller privata mål så har jag under många år tänkt att jag ska ta körkort för motorcykel. Något jag velat väldigt länge, men aldrig tagit tag i. Nu ska det bli spännande att se vilken effekt det får att det är ett tydligt formulerat och dessutom nedskrivet mål. Det sista området är drömmål, och detta är mål som inte har någon definitiv gräns för 2016. Ett av mina drömmål är att äga en Maserati, som enligt mig är den absolut mest estetiska sportbil man kan tänka sig, med ett motorljud som är oslagbart. Dessutom inte orimligt dyr.

Vad gäller IOGT-NTO så har vi en ny sexårig strategi för 2016–2021 att jobba efter. För att konkretisera arbetet har vi också gemensamt tagit fram mål och verksamhetsinriktning som bryts ner på två år. Dokument som vi gemensamt antagit under kongressen i Lund. Dessa två dokument kommer rätt använda av oss alla, innebära att sannolikheten är hög för att vi faktiskt ska uppnå våra mål. Det gäller dock att vi hela tiden håller målen levande och att vi regelbundet återgår till dem för att stämma av hur långt vi kommit.

Kraften i att gemensamt processa, diskutera, debattera och justera antagna mål är enorm.

Med det vill jag önska alla läsare en god fortsättning på 2016 och stort lycka till med era målsättningar för detta år. Må det bli ett år med lycka och välgång för oss alla!​

Mer från Accent