Almedalen

Primes rosémingel kan bryta mot alkohollagen

I går kväll slog tillståndsmyndigheten till mot Primes mingel. Man menar att företaget bryter mot flera av de bestämmelser som finns i alkohollagen. ”Så här får man helt enkelt inte göra”, säger Jörgen Wiss, alkoholhandläggare.

PR-byrån Primes rosévinsmingel lockar hundratals Almedalsbesökare innan talet varje kväll. Trots att stora mängder vin serveras har man inget tillfälligt serveringstillstånd utan hävdar att man ägnar sig åt representation.

– Man får bjuda kunder – ett mindre antal gäster – på alkohol utan att söka serveringstillstånd. Men här var det massor av folk, lång kö och man tog in nya gäster direkt från gatan. Det är helt fel, så får man inte göra, säger Jörgen Wiss, alkoholhandläggare på tillståndsmyndigheten på Region Gotland.

Enligt alkohollagen krävs inte serveringstillstånd om serveringen ”avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer” och det är här tillståndsenheten menar att Prime har brustit.

– Det stod en kille på gatan som tog upp anmälningar till minglet dagen därpå. Många av gästerna har ingen affärsrelation alls med Prime och då är det helt enkelt inte representation. Dessutom är det alldeles för mycket folk, det finns rättsfall som säger att det inte får vara mer än ett par hundra om det ska räknas som representation.

Hur många som bjudits in till Primes mingel vill inte företaget avslöja, men enligt tillståndsmyndigheten handlar det om omkring 7 500 personer. Att marknadsföra en vara eller en tjänst genom att bjuda på alkohol är förbjudet och möjligen har Prime genom att öppna minglen för en bredare grupp brutit även mot den delen av alkohollagen.

Tillståndsmyndigheten riktar dessutom kritik mot bristen på mat och på att alkohol serverades okontrollerat.

– Serverar man alkohol så här så har man samma skyldigheter som vilket serveringsställe som helst, man måste till exempel ha koll på vem och hur mycket man serverar. Här hade man bara ställt fram en massa glas på ett bord och alla kunde ta så mycket de ville.

Någon annan åtgärd än en tillsägelse blir det dock inte i nuläget.

– De har lovat att styra upp sina mingel, att bara släppa in dem som finns på den ursprungliga gästlistan och ha bättre kontroll på serveringen, säger Jörgen Wiss.

Seher Yilmaz, juniorkonsult på Prime och ansvarig för minglen, menar att de har haft en bra dialog med tillståndsmyndigheten men håller inte med om att de släpper in folk hur som helst.

– Alla som har släppts in står med på listan, det är vi jättenoga med. Vi har vakter utanför och ser till att alla är över 20 år eller kommer i målsmans sällskap. Vi gör så gott vi kan. Och från och med ikväll kommer vi att servera mer tilltugg och vara ännu tydligare med att vi har alkoholfria alternativ.

Pierre Andersson

Fakta:
Alkohollagen
7 kap, 2 §: ”Vid marknadsföring av tjänster eller vid försäljning av andra varor än alkoholdrycker får sådana drycker inte lämnas som gåva.”
8 kap, 1 §: ” Serveringstillstånd krävs dock inte om serveringen
1. avser ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer,
2. sker utan vinstintresse och utan annan kostnad för deltagarna än kostnaden för inköp av dryckerna, och
3. äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol- eller lättdrycker.”

Hela alkohollagen hittar du här: http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20101622.htm

Mer från Accent