Vit Jul – inte för alla barn

Av: Pierre Andersson

Julen är inte vit för alla. Närmare 400 000 barn lever i familjer med riskbruk. För många har barndomens jular satt spår som finns kvar många år efteråt. Accent har träffat fyra vuxna barn till missbrukare som berättar om sina jular. Läs också om den hjälp som finns att få och om IOGT-NTOs kampanj Vit jul.

Läs mer:

Anna Carlstedt, vice ordförande IOGT-NTO: ”Jag tar fasta på förutsägbarheten och ser till att mina barns jular ser ut som de alltid har gjort.”

Morgan Alling, skådespelare: ”Jag firar inte jul, jag gillar det inte alls. Tidigare år har jag alltid dragit utomlands, flytt ifrån alltihop.”

Hillevi Wahl, författare: ”Jag minns att jag hade ont i magen mest hela tiden och att jag på jullovets första dag bara ville sova och sova, så att det skulle vara över när jag vaknade igen.”

Fredrik, grovarbetare: ”Så jag lämnades ensam eller med min pappa, som tog hem sina polare. De brukade gapa och skrika och spela hög musik. Då låste jag in mig på toaletten.”

Frågor och svar om barn och riskbruk: Hur vanligt är det med barn riskbruksfamiljer och vad görs för att hjälpa dem? Accent ger svar på frågor om barn till missbrukare.

FHI: Var femte barn lever med riskbruk: Rapporten ”Barn i familjer med alkohol- och narkotikaproblem” presenterades av Folkhälsoinstitutet i slutet av september 2008 och visar att var femte barn lever i en familj där någon eller båda föräldrarna dricker för mycket.

Vit Jul-kampanjen växer: IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit Jul växer. I år räknar de ansvariga med betydligt fler underskrivna kontrakt, aktiviteter under jullovet och sålda kalendrar. Även tomten skrev på i år.

Det här gör IOGT-NTO-rörelsen: IOGT-NTO-rörelsens olika förbund har en mängd olika aktiviteter för barn till missbrukare och deras familjer.

Dela artikeln:
0