Kulturkrock

”Vanligare att se berusade människor i Sverige”

I en globaliserad värld ställs våra svenska alkoholnormer allt oftare mot andra länders. Hur ser omvärlden på Sverige? Accent har pratat med sju personer – från sex världsdelar – som invandrat hit, och bett dem berätta om sina intryck. Alejandro Jose Prieto Muñoz jämför Sverige med sitt hemland Venezuela.

Jag kom till Sverige för att jobba och har bott här i 15 år nu. Jag träffade några svenskar som reste runt i Venezuela, vi blev vänner och eftersom de drev företag i Sverige undrade de om jag inte ville prova att bo och jobba här ett tag. Jag var nyfiken på Sverige, tyckte att det lät spännande och beslutade mig för att tacka ja. Sedan träffade jag en svensk tjej och fick barn. Åren gick och nu lever jag här.

Jag, liksom hela min familj, är måttlig med alkohol och jag drack mitt första glas öl när jag var nitton år – tillsammans med min pappa. Min mamma dricker inte alls.

I Venezuela är alkoholen generellt väldigt närvarande och mitt intryck är att folk dricker betydligt mer än i Sverige, även om man sällan ser fulla människor. Min pappa träffade gärna sina kompisar efter jobbet och då sågs de på en pub. Där kunde de ta en drink eller en öl, men sällan mer. Huvudsaken för dem var att träffas och umgås.

I mitt hemland kan man köpa alkohol var som helst och när som helst och när unga går ut och festar blir det ofta mycket alkohol, även om själva syftet sällan är att dricka sig full. I Venezuela går man i första hand ut för att träffa vänner och dansa. Men det har på senare år blivit allt vanligare att man, när man betalar inträde till en klubb, också måste köpa en viss kvantitet alkohol, beroende på hur många man är. Ett gäng killar måste alltså redan i entrén betala för ett par flaskor vin eller en flaska sprit. Det är ett sätt för klubbarna att tjäna pengar. Och om man har betalat för alkoholen så dricker man den oftast. Jag tycker att det är ett förfärligt system, som bidrar till att unga dricker mer.

Medvetenheten är större i Sverige, vilket jag tycker är positivt.

Stranden är en annan miljö där det dricks mycket alkohol. Det finns en orsak till att det på badorterna finns betydligt fler spritbutiker än apotek. Folk dricker drinkar på stranden redan på morgonen. Alkoholen ska bidra till en festligare stämning och är en självklar del av strandlivet.

När jag har rest hem på senare år har jag märkt att alkoholen tyvärr också har kommit in på sportarenorna. Tidigare sålde man läsk och på sin höjd öl till publiken. Nu är det askor med starksprit. Jag fattar inte; vad har alkohol med sport att göra? Det har gått för långt tycker jag…

Den mest märkbara skillnaden mellan Sverige och Venezuela gällande alkoholen är Systembolaget. Här råder monopol, vilket jag tycker är bra. Det gör att det finns en viss kontroll på konsumtionen. Jag, som jobbar i restaurangbranschen och har arbetat som bartender, ser också att kunskapen om alkohol och alkoholens negativa effekter generellt är större här. Den som arbetar med alkohol måste genomgå en utbildning. Medvetenheten är helt enkelt större i Sverige, vilket är positivt. Samtidigt ser jag oftare berusade människor i Sverige än i Venezuela.

Mer från Accent