Uppsalas ”Trots Allt och Arken” preliminära vinnare av Pumpen

Årets upplaga av Pumpen var en av de svårare. Om resultatet står sig efter kontrollrättningen har Uppsalalaget ”Trots allt och Arken” vunnit med 49 poäng av 65 möjliga.
Av: Eva Ekeroth

− Det här var en väldigt svår omgång. Det lag som hade lägst poäng hade bara 10. På en av frågorna hade dessutom sista raden fallit bort. Ungefär tio lag har ändå löst den rätt, men vi vet inte hur vi ska räkna den än, säger Tobias Tengström, administrativ assistent på IOGT-NTO och ansvarig för Pumpen.

IOGT-NTO-föreningen i Söderköping var det enda lag som var företagsamt nog att ringa in till kansliet och fråga efter sista raden.

Intresset för Pumpen har dalat något de senaste åren och den trenden höll i sig. I årets omgång tävlade 112 lag jämfört med 121 förra året.

− Genom att vi införde nya moment i årets tävling hoppades vi bryta trenden, men så blev det inte. Däremot har andelen tävlande från NSF och UNF ökat i år, medan vi tappat fler IOGT-NTO-föreningar. Kanske blev det för mycket teknik i årets tävling, säger Tobias Tengström.

De nya momenten han syftar på är uppgifter som handlar om att fotografera speciella motiv: en av medlemstidningarna ihop med ett ljus och en kotte ihop med en lyktstolpe. Andra uppgifter krävde att man lyssnade på ljudfiler på webben eller på en utskickad CD. En av årets uppgifter fanns inte ens med från början utan skickades till laget via sms medan tävlingen pågick.

− Vi vill inte att det ska gå och sätta sig vid datorn och googla fram alla svar. Då är den här typen av uppgifter bra, säger Tobias Tengström.

Av samma skäl fanns ett sifferpussel och en fråga där man i ett rutsystem av bokstäver ska hitta ord.

Under gårdagskvällen jobbade drygt 20 frivilliga på förbundskansliet med att svara i telefon, ta emot svar på internet och rätta. Godis och ostbollar var lön för mödan.

 

Dela artikeln:
0