Nykterhet

Uppdrag: Gör IOGT-NTO bättre

Att hjälpa lokalföreningar att blomstra, eller åtminstone utvecklas på bästa sätt utifrån deras egen förmåga, är kärnan i utvecklingskonsulenternas arbete.

Arbetet för en konsulent kan liknas vid en slags coachning. De nio konsulenterna ansvarar för olika delar av landet och tillbringar mycket tid med att resa och träffa föreningar som behöver hjälp, stöd och idéer för att sparka i gång sin verksamhet. I arbetet ingår möten med kommuner och andra föreningar och organisationer som kan verka tillsammans med föreningen och förhoppningsvis bidra med tankar, idéer och strategier. Tanken är att konsulenten ska vara med och stötta, men inte driva, de föreningar han eller hon ansvarar för. När verksamheten är igång drar sig konsulenten tillbaka – men finns till hands vid behov.

Här berättar utvecklingskonsulenterna med egna ord hur en typisk arbetsdag kan se ut.

Sammanställt av: Maria Zaitzewsky
Foto Mathias Lövström & Pierre Andersson

 

Susanne Wieselgren, Östergötland, Örebro och Värmland
Var utomlands vid intervjutillfället.
  
   
  
   
  
   
 
 
  
  
  

Robert Lindh, Gävleborg och Dalarna
Torsdag 11 februari

Vaknar vid sjutiden på Stadshotellet i Hedemora efter ett bra styrelsemöte med lokalföreningen. Kliver efter frukosten på tåget mot Söderhamn. Vid ankomsten inser jag att jag inte bokat rum, fixar det och checkar in på hotellet. Tar en promenad ner till Waynes där jag skall träffa Camilla för lunch och arbetsmöte. Vi fortsätter sedan mötet på NBV.

Krister kommer till NBV, nytt möte där vi funderar över värvningen som skall genomföras i Hudiksvall på fredag och hur vi ska planera kommande värvningar i Gävleborg.

Vi går igenom kvällens distriktsstyrelsemöte och inser att klockan är närmar sig fem, det är dags att få i sig lite middagsmat. Efter en lite onyttig middag så promenerar jag upp till distriktsexpeditionen och kvällens DS-möte.

Klockan 21.30 avslutas mötet, det blev som vanligt ett bra möte. Jag är glad att ha ett jobb där jag får arbeta med duktiga och engagerade människor i två bra IOGT-NTO-distrikt.

Avslutar kvällen med att kolla upp och svara på mejl samt fundera över morgondagen i Hudiksvall.

 

Hans-Olof Andersson, Jämtland och Västernorrland
Måndag 8 februari

Genomgång med rekryteringsteamet i Jämtland om upplägg inför vårens rekryteringar och utbildningsinsatser. Kontakt med kansliet i Stockholm inför rekrytering och annonsinnehåll för verksamhetskonsulent i Västernorrland. Samtal med verksamhetskonsulenten i Ö-vik för att samla in åsikter och behov inför den utbildning och avstämningsdag kring arbetsplan och arbetsledning som jag och verksamhetskonsulenterna ska ha i mars.

Mejl och telefonavstämning med arbetsutskottet i Jämtlands distriktsstyrelse om vidare hantering av den anställning av distriktskonsulent som ska ske under våren. Sammanställning av ansökningar och planering för nästa möte med DS arbetsutskott.

Förberedelse och inläsning av handlingarna och nulägesrapporten till styrgruppsmötet för Interregprojektet , Vinnande val, som idrottsrörelsen i Jämtland-Härjedalen, Västernorrland och Nord tröndelag, tillsammans med IOGT-NTO Jämtland och IOGT Norge jobbar med fram till 2011.

Deltar som distriktets representant i det månatliga mötet med kommunens drogsamordnare.

 

Lena Lindgren, Norrbotten och Västerbotten
Torsdag 5 februari

Snuvig i dag! Och jag som är ansvarig för fredagsfikat på Umestans företagscentra där mitt kontor ligger. Sara Bargell, UNF:s nygamla konsulent i Västerbotten, kom över. Vi pratade om möjlig utveckling i samverkan. UNF har värvat en del i Umeåområdet den sista tiden, jättebra. Pratade en del om en satsning på universitetet; vi har ett gäng medlemmar i både UNF, IOGT-NTO och NSF som går på Umeå universitet nu. Positivt är att alla förbunden ska hålla till i Umeå, samma helg, för distriktens årsmöten.

Katarina Kling-Löfbom på NBV i Skellefteå ringde. Vi har en tid försökt aktivera föreningen i Lycksele och få med kvinnor där på olika aktiviteter, i det kvinnliga nätverk vi smått kommit igång med.

Pratade med Åke Eriksson, Skellefteå. Han hade en del på gång tillsammans med Norrbotten kring kamratstödet. Kom på att jag måste boka en del resor också. Kollade med Johnny J hur planeringen ser ut inför vår utvecklings­konsulentträff i Halmstad i mars.
 

Anders Karlsson, Uppsala, Södermanland ochVästmanland
Onsdag 10 februari

Kollar av lite mejl, ringer till distriktskonsulenten i Uppsala och stämmer av en ansökan vi håller på med till Socialstyrelsen. Det handlar om ett attitydförändringsarbete med studenter i Uppsala.

Klockan 10 fikar jag tillsammans med personalen på IOGT-NTO och NBV.

10.30 åker jag till Västerås, där ska jag träffa Länsstyrelserna i Västmanland och Södermanland för planering av två större narkotikaseminarier som vi ska ha i april. Det håller på mellan 13-16. Med på mötet är länssamordnarna, Västerås kommuns samordnare, Mälardalens högskolas studenthälsa.

Klockan 18 går jag på ett möte i Västerås med RFHL. En ganska bra kväll, med ganska få deltagare, men alla kunde få lite inblick i varandras verksamheter.
Efter det mötet går jag till hotellet. I morgon ska jag åka med tåget härifrån klockan 05.35, för vi ska ha konsulentsamling i Göteborg.
 

Lizzette Masterson, Stockholm och Gotland
Måndag 8 februari

Iväg på morgonen med dottern till skolan. Sedan hem igen.

Arbetar hemifrån i dag. En dag med mest stilla­sittande kontorsgöromål. Börjar 8.30 med att skriva en rapport till distriktsmötet i Stockholm angående mitt arbete med att kartlägga lokalföreningar inom Stockholms distrikt. Jag kommer att vara med på nästa DS-möte i denna vecka och behöver redogöra hur arbetet fortlöper.

Ringer upp några föreningar. Några svarar, andra inte. Jag har några frågor som jag ställer till kontaktpersonen. Hur de ser på sin förening, utveckling, nya medlemmar.
En del samtal fortsätter även när jag fått svar på frågorna. Det är intressant att prata med medlemmar som har varit med länge.

Ingår i valberedning på Unionen-klubben på centrala kansliet. Det är nu i slutspurten inför årsmötet. Mycket tid i dag har gått till telefon och mejl till olika personer som är tilltänkta till styrelsen. Nästan bara nyval.
 

Eduardo Rossel, Jönköping, Kronoberg och Kalmar
Onsdag 10 februari

Min arbetsdag består av många olika moment, ett möte som leder till omedelbart resultat och ett möte som kan innebära resultat i framtiden. Vissa dagar går att planera men ibland måste man agera på plats och beroende av situationen.

Att balansera mellan olika aktiviteter och grupper är som cirkuskonst. En dag var jag och träffade representanter för en EU-delegation som ville veta lite mera om hur vi lokalt arbetar med ANT-frågor, senare på dagen, en träff med några företagare och kommunföreträdare för att diskutera med dem om hur vi tillsammans kan minska alkovåldet genom en ansvarsfull servering på krogarna. Senare samma dag träffade jag en distriktsstyrelse och diskuterade vision och måldokument för att sent på kvällen ta tåget mot Stockholm för en utbildningsdag.

När jag satt på tåget och summerade dagen kom jag fram till följande konklusion: ”Det bästa med jobbet är mötet med människorna och förmånen att se hur andra utvecklas”.
 

Johnny Johansson, Skåne, Blekinge och Halland
Tisdag 10 februari

Vaknar 07.00. Kollar av mobiltelefon och jobbmejl. Går igenom dagens att-göra-lista: idel telefonsamtal, en hel del mejl som ska skickas och ett viktigt möte.
I början av mars ska jag ha utvecklingskonsulentkollegorna på besök i Halmstad. Ringer SJ:s gruppbokning för att få hjälp med att beställa tågbiljetter.

Därefter ett samtal med Skånes nykterhetsförbunds Lars G Niwongh för att informera om Benny Haag och föreställningen som IOGT-NTO-föreningarna i Hässleholms kommun arrangerar i Kulturhuset.

Vid 12.30 avfärd mot rådhuset i Halmstad för att tillsammans med en lokal föreningsordförande träffa presidiet för fastighetsnämnden. Mötet är oerhört viktigt för nykterhetsrörelsens framtida verksamhet i Halmstad. Kort går det ut på att vi för en symbolisk summa vill överta byggnader som i dag är i kommunens ägo och som kommunen enligt arrendeavtal är skyldiga att riva eller frakta bort. Mötet går bra. Lunch och därefter mejl och telefon till 17.45. 
 

Elisabeth Bergström, Skaraborg, Älvsborg, Göteborgs och Bohuslän
Lördag 7 februari

Tidig lördag morgon, på väg i bil till Alingsås. Distriktsstyrelsen i Älvsborg har bjudit in hela rörelsen i Västra Götaland, omfattar tre distrikt, till en ”Spånarskiva”. Denna idébytardag ska ge inspiration och ny energi till föreningarna i regionen och möjligheter att se vad man kan genomföra ute i sin egen förening. Ann-Britt Hagel är anlitad för att hålla ihop dagen.

Ett 20-tal personer deltar, enbart IOGT-NTO-föreningar från Älvsborg. Det är en givande dag för oss som är där. Min roll är, framför allt, att bekanta mig med föreningar som jag eventuellt inte känner ännu, samt att ta tillvara de idéer som dyker upp för att hjälp till att omsätta dem i verklighet.

Alva Strandberg, ordförande i Älvsborg, har fixat fika och mat så ingen går hem hungrig. En väldigt lyckad dag och det fanns önskemål om att upprepa detta framöver. Under bilresan hem hinner jag fundera en hel del på hur vi omsätter dagens idéer till verklighet framöver.

Mer från Accent