Alkohol

Union to Union väljer nolltolerans

Union to Union inför nolltolerans när det gäller alkohol i all sin verksamhet. Det går inte att ducka för alkohol som utvecklingshinder säger kanslichef Kristina Henschen.

Beslutet om den nya uppförandekoden togs av styrelsen den 17 december. Den omfattar all verksamhet som biståndsorganisationen Union to Union bedriver, och ska tillämpas av alla anställda, inklusive praktikanter. Även förtroendevalda, samarbetsparter och konsulter som anlitas uppmanas att tillämpa nolltolerans för alkohol. Nytt är också att uppförandekoden för alkohol gäller även i Sverige, och inte som i en tidigare skrivning, enbart vid arbete utomlands.

– Det känns jättekul och viktigt att vi tagit det här beslutet. Vi har diskuterat frågan på kansliet under hösten och nu i december hade vi en workshop där vi jobbade med case kring hur vi ska hantera alkoholfrågan i olika sammanhang, säger Kristina Henschen till Accent.

Kristina Henschen deltog i den utbildning om alkohol som utvecklingshinder som anordnades av IOGT-NTO och Missionsrådet tidigare i höstas.

– Utbildningen, och att lyssna på de internationella föreläsarna gav mycket bra kunskap. Det går inte att ducka för alkohol som utvecklingshinder, säger hon.

Hon tillägger att Union to Unions kansli också tillförts extra kompetens i alkoholfrågan genom att medarbetaren Rosmarie Strasky, som tidigare jobbade på IOGT-NTO,​ sedan en tid är organisationens ekonomichef.

Nolltoleransen innebär att anställda på Union to Union tackar nej till alkohol när de är i tjänst, vilket inkluderar offentliga middagar och representation. Stöd från organisationen, även samarbetspartners egeninsatser, får heller aldrig bekosta alkoholhaltiga drycker.

– Hädanefter så kommer alla våra mingel att vara alkoholfria. Ett av Almedalens bästa och trevligaste mingel i somras var alkoholfritt. Det anordnades av Fairtrade och Vision och där kom alla fördomar om att alkoholfritt är tråkigt på skam. Den här frågan är verkligen på gång, konstaterar Kristina Henschen.

Hon säger att nolltoleransen skickar viktiga signaler till omgivningen.

­– Nu är det viktigt att hålla diskussionen levande och att vi informerar våra samarbetspartners. Uppförandekoden ska översättas till flera språk, och när vi skriver projektavtal i framtiden får vi fundera på om något behöver biläggas när det gäller alkohol, säger hon.

I veckan utsågs Kristina Henschen, som också är ordförande i paraplyorganisationen Concord Sverige, av Sidas tidning Omvärlden till en av de tio mäktigaste i biståndsdebatten.

– Det är extra viktigt att Union to Union som en ledande organisation tar ett sånt här beslut när det gäller alkohol. Vi hoppas att vi inspirerar andra och det är roligt om vi kan vara förebilder, säger hon.

Förutom skärpningen när det gäller alkohol beslutade Union to Unions styrelse att även utvidga uppförandekoden så att den omfattar samtliga diskrimineringsgrunder. Union to Union är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Medlemmar i föreningen är LO, TCO och Saco.

Mer från Accent