Tre miljoner stals från IOGT-NTO:s konto

Förra året lyckades någon stjäla tre miljoner kronor från ett av IOGT-NTO:s bankkonton. Idag åtalas en 45-årig man för delaktighet i kuppen – som dock lämnat organisationen skadeslös.
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

Sommaren 2012 infekterade en trojan en av datorerna på IOGT-NTO:s kansli och tre miljoner kronor fördes över från ett av organisationens bankkonton. Nu åtalas en av personerna som tros stå bakom kuppen.

Felet uppdagades dock snabbt och efter kontakt med Swedbank fanns pengarna åter på IOGT-NTO:s konto.

En 45-årig man vid företaget dit de tre miljonerna överfördes åtalas nu för penninghäleri. Han nekar till brott med motiveringen att han blivit kontaktad av personer från ett motorcykelgäng som ville göra affärer.

– Vi blev egentligen aldrig ”lurade”, eftersom vi uppmärksammade det som skett nästan omedelbart. Swedbank tog genast över och korrigerade. Vi hann knappt märka av att det saknades pengar förrän de var åter på kontot. Vi gick ganska skadelösa ur detta. Jag hade nästan glömt bort det hela, när jag nu får veta att mannen som överfört pengarna åtalas, säger IOGT-NTO:s generalsekreterare Peter Moilanen, som tycker att det är bra att åtal väcks, även om det har dröjt väldigt länge.

Sedan incidenten har IT-säkerheten på IOGT-NTO kontrollerats och uppdaterats.

– Vi känner oss trygga med vårt säkerhetstänk, men det var vi även 2012. Revisorerna har kontrollerat och uppdaterat och IT-säkerheten är god. Jag kan inte garantera att det som hände inte kan hända igen. De som försöker lura systemen hittar alltid nya vägar, konstaterar Peter Moilanen.

 

Dela artikeln:
0