Rörelsegemensamt

”Träffarna ger energi och laddar batterierna”

Strategi, problem och möjligheter är i fokus när IOGT-NTO-rörelsens konsulenter möts. Under tre dagar får de möjlighet att träffas, utbyta erfarenheter och hitta nya vägar för samverkan.

Ett fantastiskt roligt jobb, men väldigt ensamt för de flesta. Så kan man sammanfatta villkoren för IOGT-NTO-rörelsens konsulenter. I en utemöbel på konferensanläggningen Lastberget i Bålsta utanför Stockholm sitter IOGT-NTO:s distriktskonsulenter Malin Westergren, Göteborg och Bohuslän, Gunilla Nilsson, Kalmar, och Leif Arne Gustavsson, Halland, tillsammans med utvecklingskonsulent Eduardo Rossell. De njuter av solen och sommarvärmen som kommit åter.

Samtidigt är de mitt inne i en diskussion om hur man ska engagera fler: ”Det måste bli lite hippare att vara med.” ”Vi måste ha snygga profilmaterial när vi är ute och värvar.”

”Det måste bli lite hippare att vara med.”

– Antingen går man med för att man vill göra en god gärning, eller så är det av egenintresse. För de som själva vill ha ut något måste vi kunna erbjuda bra aktiviteter och verksamheter, säger Malin Westergren.

Hon tycker att det är viktigt att omedelbart visa vad IOGT-NTO har att erbjuda.

– Inför Hammarkullefestivalen tryckte vi upp flyers där man kan se vilka lokala aktiviteter vi har på gång. Jag såg ingen som fått en flyer slänga den. Jag tror inte att man bara kan använda det generella materialet när man värvar. Det blir för opersonligt. Även om vår flyer säkert inte är godkänd enligt den grafiska profilen så visar den vad som händer lokalt och vad man faktiskt kan få ut om man går med i IOGT-NTO, säger Malin Westergren.

Budskapsband gillas av gruppen. Foto: Eva Ekeroth.
Budskapsband gillas av gruppen. Foto: Eva Ekeroth.

Gruppen är positiv till så kallade budskapsband. Malin Westergren visar upp ett hon har runt handleden med budskapet ”Våga dansa nykter”. Leif Arne Gustavsson berättar att i Halland planerar distriktet att trycka upp reflexer med texten ”Reflektera över alkoholnormen”.

När idéer bollats runt en stund landar gruppen i att det är lätt att komma på saker man kan göra, men svårt att genomföra allt när man arbetar ensam.

– Det är tungt att driva alla verksamhetsmål ensam. Jag skulle vilja ha kollegor, säger Malin Westergren.

”De här samlingarna har stor betydelse. Man får ny input och inspiration.”

Kontrasten till vardagsjobbet är stor de här dagarna. På Lastberget möts hela IOGT-NTO-rörelsens konsulenter. Att samlingarna är viktiga vittnar flera om, särskilt  att få träffa varandra.

– De här samlingarna har stor betydelse. Man får ny input och inspiration. Det är ett tillfälle att träffa kollegor och utbyta erfarenheter. De flesta av oss är ju ensamma i jobbet, säger Gunilla Nilsson, Kalmar.

Ungefär halva tiden är rörelsegemensam och hälften genomförs förbundsvis.

När Accent besöker samlingen är IOGT-NTO:s generalsekreterare Peter Moilanen och HR-chefen Karin Al Maliki Hansson på plats. Konsulenterna får tillfälle att ställa frågor och komma med synpunkter.

Ensamheten i arbetet och svårigheter som kan uppkomma när ens närmaste chef är ideell diskuteras.

Nu blev det mycket fokus på problem, finns det något positivt med att arbeta som distriktskonsulent också?

Marie Hillner. Foto: Eva Ekeroth.
Marie Hillner. Foto: Eva Ekeroth.

– Ja, det är ett fantastiskt arbete; givande, stimulerande och kreativt. Man får träffa mycket folk och ta del av vad de brinner för. Det är ett förtroende att få ta del av alla ideella krafters insatser och förvalta det som tidigare generationer gjort, både socialt och politiskt, säger Marie Hillner från Dalarna.

”Man får träffa mycket folk och ta del av vad de brinner för.”

På balkongen utanför matsalen sitter ett gäng UNF:are  och fikar.

Andreas Hyttsten från Dalarna är på sin fjärde konsulentsamling.

Andreas Hyttsten. Foto: Eva Ekeroth.
Andreas Hyttsten. Foto: Eva Ekeroth.

– Att träffa kollegorna är det absolut viktigaste med de här dagarna. Det ger energi och man laddar batterierna. Även om vi har ett bra samarbete över förbundsgränserna i Dalarna så är jag ensam verksamhetsutvecklare på UNF, säger han.

Som exempel på samarbete som fungerar nämner han värvning och fortbildning.

Johan Rapakko, utvecklingskonsulent på Junis, har lyckats få igång ett konkret samarbete över förbundsgränsen under dagarna.

Johan Rapakko. Foto: Eva Ekeroth.
Johan Rapakko. Foto: Eva Ekeroth.

– Jag har haft lite mejlkontakt under sommaren med IOGT-NTO:s distriktskonsulent i Halland, som är ett av mina distrikt. Vi har mejlat om att starta en Junisverksamhet, men nu fick jag syn på honom här och pratade med honom. Medan jag stod bredvid lyfte han bara luren och ringde en IOGT-NTO-förening som han trodde skulle passa och de sa ja, så nu ska vi ha ett första möte, säger Johan Rapakko förtjust.

Han tycker också att samlingen är en möjlighet att lära av varandra.

– IOGT-NTO har kommit mycket längre än vi när det gäller verksamhet för nya grupper. Det var intressant att få ta del av deras erfarenheter, säger han.

Sara Mörner är nyanställd verksamhetsutvecklare från Stockholm.

Sara Mörner. Foto: Eva Ekeroth.
Sara Mörner. Foto: Eva Ekeroth.

– Jag tycker att det har varit väldigt positivt att komma hit. Jag är ju ny så jag hade stort behov av att träffa andra som jobbar i samma område. Men jag blev överraskad av att de som jobbat längre verkade ha samma behov. Det är verkligen häftigt att få vara med i ett sådant här sammanhang, säger hon.

Mer från Accent