Rörelsen

”Tillsammans blir vi bättre”

Solen skiner över hundratals göteborgare när nykterhetsrörelsen samlas i Flunsåsparken på Hisingen på Folknykterhetens dag. Arrangemanget är typiskt för IOGT-NTO, Junis, UNF och NBV i Göteborg, som satsar aktivt på att samarbeta.

I Göteborg samarbetar nykterhetsrörelsens förbund enligt devisen att tillsammans är vi starkare. Vid stora arrangemang, som Folknykterhetens dag, är bland andra IOGT-NTO, Junis, UNF, NBV, det sociala företaget Vännplatsen, Wendelsbergs folkhögskola och MHF inblandade för att tillsammans visa omvärlden att i nykterhetsrörelsen händer det grejer.

Just den här dagen möts besökarna av ett digert program och massor av aktiviteter. På scenen roas barn och vuxna av bland andra Pettson & Findus, bandet Partypatrullen samt en skönsjungande Jessica Andersson. Dagen inleds med ett tal av IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero.

Stämningen är hög och det sorlar särskilt högt vid Junis stora tält. Här erbjuds ansiktsmålning och fiskdamm. Här finns även ett miniloppis som drivs av Vännplatsen och vid ett litet bord bjuder IOGT-NTO-medlemmarna Evelyn Eriksson och Erik Andersson på Godtemplardricka.

Några nya medlemmar blir det inte under förmiddagen, men väl bra samtal om nykterhet med nyfikna besökare.

Evelyn Eriksson har varit medlem i 47 år och deltar så ofta hon kan i nykterhetsrörelsens arrangemang. Hon är också mycket aktiv i Världens barn-insamlingen.

– Det är så roligt att vara här i dag. Stämningen är fantastisk. Jag är övertygad om att bara genom att vara här och visa upp oss så gör vi skillnad, säger hon.

Attityden ”tillsammans blir vi större och starkare” verkar vara gemensam för alla som deltar här och vid alla andra arrangemang som genomförs i Göteborgs distrikt under året. Förbunden samarbetar bland annat kring Vit jul, samt sju familjekvällar och after work-tillfällen per år.
Då håller man till i Nordengården där det nästan alltid blir fullsatt och väldigt trevligt. Gamla medlemmar från IOGT-NTO träffar Junis barn, UNF:are och andra under otvungna former. Man fikar, pratar, minglar, spelar spel, grillar eller bakar tillsammans. Kvällarna har olika teman och i skarven mellan vår och sommar är det dags för det stora tårtkalaset, som också arrangeras förbundsgemensamt.

– Vi har arbetat så här i många år i Göteborg och för oss är det självklart. Men jag har förstått att det inte ser ut så här överallt i landet, säger Malin Westergren, IOGT-NTO:s konsulent i Göteborg.

Hon menar att möten över förbundsgränserna ger synergieffekter. Alla vinner på att samarbeta och lära känna varandra, både ekonomiskt och praktiskt. Man kan be om hjälp och gå samman inför stora arrangemang.

Att det blir lyckat vilar inte bara ett förbund, utan alla hjälps åt för att det ska bli så bra som möjligt.

– Det kan låta som en klyscha, men tillsammans blir vi starkare och ännu bättre, och kan göra riktigt stora arrangemang som lockar många utomstående. Bilden av nykterhetsrörelsen som lite tråkig kommer på skam. Våra roliga aktiviteter ger en helt annan och mer dynamisk bild av oss och kan också bidra till att fler vill bli medlemmar. Alla vinner på detta, säger Malin Westergren.

Simon Thörn från UNF håller med. Han tycker att det är jättebra att medlemmar i nykterhetsrörelsen får mötas över generationsgränserna i Göteborg – som han anser är en segregerad stad.

– Barn, unga och äldre har mycket att tillföra varandra och genom oss möts vi på ett naturligt sätt. Därför är det extra viktigt att samla och hålla ihop. Det är en styrka och väldigt häftigt, säger han.

Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Gunilla Blad från NBV Väst. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

NBV är också på plats och representeras av Gunilla Blad från NBV Väst. Hon sitter med i en projektgrupp kring kulturarrangemang som drivs tillsammans med stadsdelsnämnden.

– För att få till en sådan här bra Folknykterhetens dag måste vi samarbeta över förbundsgränserna. En och en hade vi inte klarat det, säger Gunilla Blad.

Hon tycker att Flunsåsparken är perfekt för ändamålet. Lagom stor och med en scen som möjliggör uppträdanden. Sångerskan Jessica Andersson, som själv har erfarenhet av att växa upp med missbruk, ska snart uppträda.

– Det är oerhört viktigt att lägga tid på att samarbeta och det är ju faktiskt vårt uppdrag. Ska man sprida sitt budskap måste man jobba ihop. Annars blir vi alla små ensamma öar. Jag upplever att här i Göteborg finns en genuin vilja att samverka, det är en självklarhet att man bjuder in till gemensamma möten och planerar ihop. Jag önskar att fler gjorde som vi. Då skulle nykterhetsrörelsen bli ännu starkare!

Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

De lokalbor som har tagit sig hit är nöjda med dagen. Ellinor Malmborg är på plats med döttrarna Hillevi och Stina.

– Vi bor i området och valde att komma hit i dag. Jag tycker att det är jättebra att nykterhetsrörelsen syns i sådana här sammanhang. Det kan de gärna fortsätta med! Barnen har kul och det finns något för alla, även oss vuxna, säger hon glatt.

Mer från Accent