Studenthemmet Tempus firar med utbyggnad

Studenthemmet Tempus i Åkeshov, Stockholm, fyller 50 år och firar genom att ta in offerter om en utbyggnad. Hundra nya studentlägenheter planeras.
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

När det nyktra studenthemmet Tempus firar 50 år den 23 april står en utbyggnad högst på önskelistan.

– Det finns ett skriande behov av studentlägenheter i Stockholm. Bara till Tempus har vi bortåt 4000 köande och i hela Stockholm står 80 000 studenter i kö för en bostad. Vi planerar nu att bygga ett hundratal nya lägenheter och hoppas att vi på så vis i någon mån råder bot på bostadsbristen. Det känns roligt att kunna hjälpa ungdomar, säger Torsten Friberg, ordförande i Nykterhetsvännernas Studenthem Tempus i Åkeshov.

En bygglovsansökan är inlämnad och förfrågningar till olika byggföretag om priser är utskickade. Några av dessa är inbjudna till firandet och kommer att presentera sina förslag. En lägenhet kostar mellan 800 000 och 1 000 000 kronor att bygga.

– Vi finansierar bygget själva och vi är angelägna om att prisbilden blir rimlig. Lägenheterna på Tempus är något billigare än genomsnittsstudentboendet i Stockholm och vi vill att även de nya lägenheterna blir prisvärda, så att studenterna har råd att bo här, säger Torsten Friberg och tillägger att området är mycket välskött och dessutom centralt beläget i Bromma, med närhet till kommunikationer.

I nuläget finns cirka 250 lägenheter, alltifrån tvårummare till ettor med delade kök.

I de ursprungliga stadgarna var det ett krav att studenterna måste vara organiserade nykterister samt rökfria. I dag accepterar man även icke-medlemmar som hyresgäster. Dock är all förtäring av alkohol samt rökning på området förbjudet. Medlemmar i nykterhetsorganisationer får förtur.

– Studenterna på Tempus är mycket nöjda med boendet. De tycker att det är lugnt och skönt och att de får studiero, eftersom ingen dricker alkohol, konstaterar Torsten Friberg.

 

 

 

Dela artikeln:
0