Nykterhet

Stockholms krogar säljer alkohol till minderåriga

Enligt Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, är det förvånansvärt lätt för minderåriga att köpa alkohol. Antagandet baseras på en undersökning organisationen gjort på några av Stockholms krogar.

− Det är väldigt uppenbart att det är många som inte förtjänar att ha detta alkoholtillstånd, säger UNFs ordförande Linda Engström. 

”Ett bra uteliv” heter UNFs nya politiska projekt som är anledningen till att de granskat Stockholms krogar. Projektet går ut på att ungdomar ska kunna ha ett meningsfullt uteliv även om de väljer att vara nyktra.

Fjorton krogar på Kungsholmen granskades. På åtta av dem testade personer mellan 16-18 år om det var möjligt för dem att köpa alkohol. Sex av krogarna bad inte om legitimation.

Linda Engström, ordförande i UNF, säger att hon är förvånad över resultatet. Hon tror inte att detta bara förekommer i Stockholmstrakterna.

− Jag är helt säker på att det finns fler ställen i landet som inte följer denna lag. Så fort det finns någon som kan tjäna pengar på alkohol kommer det finnas de som missbrukar detta.

Det var inte bara försäljningen till minderåriga som granskades. På sex av dem undersöktes även alkoholutbudet.

− Vår undersökning omfattade även bland annat stämningen och hur personalen jobbar. Vi vill att den som väljer att vara nykter ska få en lika bra kväll som någon som dricker alkohol. De ska inte bara kunna välja mellan läsk eller mjölk som var de enda alternativen på vissa av krogarna.

Linda tycker att resultatet är nedslående.

− Krögarna tycker inte att det spelar så stor roll, men det spelar ingen roll vad de tycker. Har man fått ett tillstånd måste man följa lagen.  Det var ändå 75 procent som inte följer lagen och inte borde ha något tillstånd. Dock är det ett jätteomfattande problem om det är så här över hela landet.

Hon tror inte att kommunerna kommer att göra mycket för att motverka problemet.

− Ibland får de som säljer till minderåriga en varning men inget mer. Det borde vara så enkelt som att om du bryter mot alkohollagen blir du av med tillståndet.

Anders Häregård är chef för tillståndenheten i Stockholms stad. Han säger att detta inte alls var vad han trodde.

− Det här är inte bra. I de tester vi har gjort klarar krogarna sig väldigt bra. Då har 96 procent av ungdomarna vägrats servering. Jag vet ju inte vad det beror på och har inte hunnit sätta mig in UNFs undersökning, men det är helt klart en signal vi måste ta på allvar. Den slutsats vi drar är att vi måste lägga mer vikt vid att se till att ålderskontrollen fungerar, säger han.

Moa Stiernstedt och Eva Ekeroth

Mer från Accent