Nykterhet

Sommarlovskul på Laxön

Som så ofta den här sommaren är vädret nyckfullt. Ena sekunden vräker det ner. Nästa skiner solen. Men det bekommer inte barnen på Laxön i Halmstad nämnvärt.

När åskan mullrar hotfullt tar de snabbt skydd under dansbanans tak. Där finns regissören Hatte Bärtilsson på plats för att värma upp med gemensamhetsskapande lekar. Klockan är tio på morgonen och under två timmar kör Hatte teaterverksamhet för de barn som vill. När veckan är slut kan det bli en liten föreställning som visas upp för föräldrarna. Innehållet bestämmer barnen helt själva.

-Nu ska vi leka fruktsallad, säger Hatte och uppmanar varje barn att fundera ut en frukt och en känsla de vill förmedla.

-Banan och arg till exempel. Så uttrycker vi känslan tillsammans, manar Hatte och snart ropas, tjuts, bölas, morras och skrattas det. Barnen skuttar runt, nästan alla väljer att vara med. Men efter en stund, när solen tittar fram igen, avviker några mot gräsmattan. Men det gör inget, tycker Carolin Fryklund, ansvarig kolloledare.

-Alla är individer och vi är här på barnens villkor. Många föräldrar vittnar om hur glada barnen är när de kommer hem på kvällarna. Självförtroendet ökar, de har massor att berätta och många lär sig för första gången att samspela med andra. Det här är ju en liten paradisö också, helt underbar med massor av äventyr, säger Carolin och sveper ut med handen för att visa. Och jo, visst är ön charmig. Liten – man knallar lätt runt den på tio minuter – bilfri och lummig ligger den invid ån Nissan och nås via en träbro.

Barnen är här under fyra intensiva dagar, måndag till torsdag, tillsammans med fem Junisledare. Den här veckan finns 18 barn i åldrarna 8 till 13 på plats för att spela teater, bygga kojor, paddla kanot, bada och leka. De utgör den tredje av totalt fyra barngrupper som har huserat på Laxön under juli månad. Det här är första året som Junisdistriktet har hand om dagkollot, under de två föregående åren drevs det av IOGT-NTOföreningen Fasta förbundet – som arrenderar ön på ett 25-årskontrakt.

Här bedriver man även caféverksamhet inom ramen för projekt Muraren och hjälper människor som står långt från arbetsmarknaden till en meningsfull tillvaro. Bland annat genom snickeri – och byggarbeten, städning och annat fix. Det är Projekt Muraren som har byggt den stora scenen till Hallarnas skådespelarlag. Där spelade också förra veckans barngrupp upp en pjäs för föräldrar och vänner.

Carolin är uppenbarligen en inspirerande ledare, för barnen rycker i henne ständigt och jämt.

-Vad ska vi göra nu? Carolin? När får vi paddla? Grabbarna Alejandro, Niccy, Kimi och Isak surrar kring sin ledare som getingar kring en sockerbit.

-Efter lunch får ni paddla eller bada. Om vädret tillåter, svarar Carolin glatt men bestämt. Hon har massor av tålamod och minst hundra leenden redo.

-Jag älskar att jobba med barn, de ger så mycket tillbaka. Här har allt gått förvånansvärt bra. Jag var beredd på att saker skulle hända när jag kom hit, men det har gått väldigt smärtfritt, alla har varit nöjda med sin kollovistelse. Även föräldrarna ger oss toppbetyg. Men ibland får vi barn med särskilda behov som kräver lite extra förstås, säger hon och berättar att barnen kommer hit via socialtjänsten eller via kompisar och syskon som har varit här. Visst har de marknadsfört sig lite i skolor och via annonser, men mest handlar det om djungeltrumman. Det har hänt att trycket har varit så stort att föreningen har fått säga nej till barn.

-Det känns kul att det är så populärt! Alla barn som kommer hit blir medlemmar i Junis och till hösten hoppas vi kunna starta upp Junisverksamhet här i Halmstad. Vi har frågat barnen vad de vill göra. Kojbygge står högt på listan liksom filmkvällar. Vi får se vad vi hittar på.

Fyra dagar på kollot kostar 500 kronor per barn. Då ingår fika, mellanmål och lunch som levereras från en lokal restaurang. Och så massor av roliga aktiviteter och gemenskap förstås. Junis Safekids står på schemat – det innebär att barnen får lära sig hur man exempelvis gör om man går vilse i skogen. Deckargåtor och andra spännande utmaningar står också på agendan.

När lunchen är avklarad rusar ett gäng ner till kanoterna, medan ett annat tar sig ner till bryggan för ett dopp i den svala ån. Alejandro huttrar när han kliver i – molnen hopar sig och det känns mer som höst än sommar. Men vad gör det? Barn är barn och gillar att bada i alla väder.

-Det bästa med att vara här? Åh, att paddla kanot och bygga kojor. Och att träffa kompisar, säger Kimi och hackar tänder under sin badhandduk.

Några av barnen känner varandra sedan innan. Medan andra har fått nya kompisar under vistelsen. Just den här veckan är majoriteten killar. 10-åriga Amanda är en av kollots tre tjejer. Men att hon är i minoritet tycker hon inte spelar någon roll.

-Äsch, det går bra att vara med killar också, de är okej. Kollot är jättekul oavsett. Ledarna är bra och så får man vara ganska fri. Man kan hitta på lite vad man vill, säger hon och plitar vidare på ett brev som hon har bestämt ska läggas i en flaskpost som ska få guppa iväg med Nissans strömmar.

Vem vet, en dag kanske den flyter i land i en annan stad eller i ett annat land?

Maria Zaitzewsky Rundgren

Hallå där Ulf Johansson, distriktsordförande Hallands distrikt

Hur ser medlemsrekryteringen ut i distriktet?

Medlemsantalet ligger ganska stabilt. Men många är gamla och visst borde vi värva fler medlemmar. Men det är väldigt svårt att få föreningarna att aktivera sig och gå ut och värva. Många kör på med traditionell mötesverksamhet.

Vilka utmaningar står distriktet inför?

Vi behöver förstås värva fler medlemmar och rekrytera människor som vill engagera sig, gärna föräldrar. Vi hoppas att kolloverksamheten på Laxön ska kunna generera fler engagerade medlemmar. Laxön är för övrigt en utmaning i sig; att få verksamheten att växa och blomstra. Ön har massor av potential. Vi hoppas exempelvis kunna arrangera danskvällar här. En annan utmaning är få föreningar att jobba med utvecklingsplaner, lokalpolitik – och att de lär sig nya sätt att tänka. Ekonomi är ett annat område vi behöver lära oss mer om. Vi vill ha ekonomikurser för att bland annat hitta nya inkomstkällor. Vi har ju vår bingoverksamhet som omsätter cirka 1,5 miljoner. Men vad finns det mer vi skulle kunna göra?

Vad är på gång i höst?

Vi kommer att ha en knytkonferens i samband med höstupptakten. Vi kommer också att satsa på medlemsvärvning i samband med Kulturnatta i september. Vi kommer även att värva i Unnaryd och på torget i Varberg.

Mer från Accent