Nykterhet

Sjöfylleriet fortsätter att minska

Sedan lagen om sjöfylleri skärptes 2010 åker allt färre båtförare fast för sjöfylleri. Det visar statistik från såväl Sjöpolisen som Kustbevakningen.

IMG_1642Förra året anmäldes 228 personer för sjöfylla. Hittills i år har 89 fall anmälts. Och trenden är likadan över hela landet. I Stockholm anmäldes 40 personer 2010. Hittills i sommar har 10 fulla båtägare anmälts. Så låga siffror har aldrig uppmätts.

-Att hålla sig nykter på sjön verkar i dag vara en självklarhet för de flesta båtägare, konstaterar Calle Jonsson, enhetschef på Sjöpolisen i Stockholm.

Han ser hur båtbeteendet har förändrats sedan 2010, då en lagändring gjorde att polisen kunde göra slumpmässiga stickkontroller på båtar som färdas i minst 15 knop och som är minst 10 meter långa. Gränsen för grovt båtfylleri går vid 1,0 promille och den gränsen gällde även innan lagändringen. Tidigare krävdes skälig misstanke om brott.

-Det är glädjande att se att lagen faktiskt har den effekt som var avsedd. Vi ser att fler båtägare ligger still i hamnarna när de vill dricka. Och det har blivit vanligare att utse en nykter person som kör, säger Calle Jonsson, som tror att kontrollerna av in- och utgående båtar i Stockholm har en allmänpreventiv verkan. När en båtförare ser poliser ute på vattnet avstår man från att ta det där glaset till lunchen.

En annan anledning till det minskade antalet anmälda båtfyllerister kan vara sämre ekonomi, menar Calle Jonsson. Antalet båttimmar är färre nu, eftersom det kostar mycket att vara ute på sjön.

Att den ökade båtnykterheten skulle handla om en bredare nykterhetstrend och en ökad medvetenhet om alkoholens negativa konsekvenser till sjöss tror han däremot inte.

-Nej, det är nog så krasst att det handlar om lagändringen. Ingen vill åka fast för sjöfylleri och riskera att få böter eller fängelse.

Mer från Accent