Nykterhet

Scouter från hela världen möts på Jamboreen

Scouter från Japan, USA, England, Gabon, Burkina Faso, Förenade Arabemiraten och Fiji, för att nämna några, har rest till Skåne för att delta i jamboreen.Sammantaget finns 150 nationaliteter representerade. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

På Rinkabyfältet i Skåne bor det just nu 39 000 scouter från världens alla hörn. De har kommit för att delta i världs-Jamboreen som i år äger rum i Sverige. Under tio dagar är det umgänge, gemenskap, friluftsliv och möten mellan människor och kulturer som gäller.

Att regnet just den här dagen vräker ner över Rinkabyfältet i östra Skåne är inget som får nykterhetsrörelsens scouter att tappa sugen. För några dagar sedan anlände de till den länge emotsedda världs-Jamboreen där unga scouter från jordens alla hörn har samlats för att umgås, ha kul och lära sig av varandra. Och stämningen är, vädret till trots, på topp.

Glada scouter klafsar runt i leran, språk man knappt hört förut bollas mellan de vita tälten och smaklökarna retas av förförande dofter från de många matställena kring Jamboreens centrala torg. Här finns länder som Japan, USA, England, Gabon, Burkina Faso, Förenade Arabemiraten och Fiji representerade; sammantaget 150 nationaliteter. Flest deltagare har England med 4285 scouter. Därefter kommer svenskarna med 4070 deltagare. Av dem är dryga hundratalet med i nyktra NSF.

Mötet mellan kulturer – det bästa med jamboreen
Eddie, Sara, Cecilia, Wilhelm, Anna och Jesper kommer alla från södra Sverige och har bara rest någon timme med lokalbussen för att komma hit. Det är en viss skillnad mot många andra, konstaterar Jesper med ett skratt.

– Här finns folk som har rest i två dygn! Det är beundransvärt att orka resa så långt för att komma hit. Några har cyklat hit genom Afrika och Europa. Men det är det förstås värt. Att få möjlighet att lära känna folk från alla dessa kulturer är en mäktig känsla.

Han får medhåll av Anna.

– Ja, här hör man talas om länder man inte ens visste fanns! Jag tycker också det är så häftigt att problemtyngda länder som Egypten medverkar.

Eddie Hecktor, Sara Arvidson, Cecilia Nilsson, Vilhelm Thoresson, Anna Jönsson och Jesper Önesand stortrivs på Jamboreen.

Alla är eniga om att grejen med Jamboreen just är mötet med alla kulturer. Mixen av människor och möjligheten att knyta nya vänskapsband. Gemenskapen och glädjen. Man lagar mat, äter och sover tillsammans. Gränser suddas ut, eventuella konflikter reds snabbt ut, eftersom man hela tiden är tillsammans.

– Öppenheten och nyfikenheten är påtaglig, det är helt okej att fråga: varifrån kommer du? Vem är du? Man byter gärna sjalar och märken med varandra. Här finns bara kärlek. Inget hat och inga motsättningar. Man kramar främlingar, alla är kompisar med alla. Det låter kanske konstigt, men så är det faktiskt, säger Anna med eftertryck.

NSF håller i workshop om alkohol
Mingel och gemenskap är alltså en stor del av den 10 dagar långa lägervistelsen som vara mellan den 27 juli och den 7 augusti. Men också seminarier och lekar. Varje deltagare får välja ett tema som man följer under Jamboreen. Anna berättar att hon valt Health och Human Rights och sattes i en grupp tillsammans med scouter från Wales, England och Brasilien som valt samma tema.

– I dag hade vi work-shop där vi fick prova på att vara blinda, döva och stumma. Sedan hade vi en tävling i skogen där vi fick använda rullstol och kryckor. Det var intressant och lärorikt att prova på hur det kan kännas att vara handikappad.

NSF håller själva i en work-shop om alkohol. Man har bjudit in organisationen ADIC från Sri Lanka som under ett par timmar per dag berättar om alkoholens negativa konsekvenser för nyfikna deltagare.

Hur reagerar folk när ni berättar att ni är nyktra scouter?

– En del tycker det är coolt och blir imponerade över vår ståndpunkt. Men några tycker att vi är tråkiga som inte ens kan ta en öl. Många britter blir chockade över att vi är 17-18 år och inte dricker, säger Wilhelm och tillägger att årets Jamboree dock är alkoholfri. Det svenska scoutförbundet har beslutat att ingen alkohol får serveras eller förtäras på området, eftersom man vänder sig till unga mellan 14 och 17 år.

Cecilia berättar att i stort sett alla scouter från NSF som är i ungefär samma ålder känner varandra.

– Men nu har vi chansen att lära känna människor vi aldrig tidigare har träffat, vilket är fantastiskt kul.

För en utomstående kan det vara svårt att begripa vad det är som är så speciellt med att vara scout. Handlar det inte mest om att göra upp eld och knyta knopar?

– Haha. Jo, kanske när man är liten. Vi har alla varit scouter sedan lågstadiet. Men ju äldre man blir desto mer handlar det om gemenskapen. Man blir ett tajt gäng och det blir bara roligare med åren. Man ska absolut inte sluta i scouterna när man kommer upp i högstadiet, det är då det blir riktigt kul, konstaterar Jesper och tillägger att det är något speciellt med doften av öppen eld och svett. För visst lockar också friluftslivet.

Gruppen är rörande ense om att medlemskapet i NSF handlar om att ha kul utan alkohol och att växa som individ genom scouting. Man får vänner för livet och lär av varandra.

”I USA och Japan är scouterna mer militäriska”
Emilia Sandgren, samordnare för NSFs scouter på Jamboreen, berättar att det är oerhört inspirerande att träffa scouter från så många länder. Man inser att det finns både likheter och skillnader.

– I USA och Japan är scouterna mer militäriska än i Sverige. Man ser sig mer som samhällsutvecklare än utvecklare av individer. I Östafrika har scouterna byggt fredsklubbar och arbetar aktivt med demokrati och fredsfrågor. I Sverige fokuserar vi mer på personlig utveckling. De gemensamma nämnarna mellan alla länder är energin och viljan att mötas och bygga broar, säger Emilia.

Hon definierar scoutingens kärna som ett freds- och demokratiprojekt där det mänskliga mötet är i fokus.
Och under dagarna som kommer ska det visa sig att det är just mänskliga möten, vänskapsband och kärlekshistorier som frodas allra mest i de vita tälten och på det vidsträckta Rinkabyfältet.

Maria Zaitzewsky Rundgren

 .

Mer från Accent