Nykterhet

Saxenborg i konkurs – hoppas kunna betala skulder

IOGT-NTOs kursgård Saxenborg i södra Dalarna har gått knackigt en längre tid och styrelsen för den ekonomiska föreningen har nu begärt verksamheten i konkurs. Förhoppningen är att försäljningen av Saxenborg ska lyckas och att skulderna därmed ska kunna betalas.

Konkursansökan lämnades in fredagen den 19 november, enligt Robert Damberg, styrelsesekretare i den ekonomiska föreningen.

– Vi i styrelsen hade ett telefonmöte på torsdagen och insåg att vi var tvungna att begära oss i konkurs istället för att vänta på att kronofogden skulle göra det. Vi skulle inte klara de räkningar, löner, skatt, arbetsgivaravgifter, moms och allt annat som vi hade framför oss i november och december, säger han.

Saxenborg har legat ute till försäljning sedan i slutet av september, men ännu har ingen köpare dykt upp.

– Många av oss som sitter i styrelsen nu är nyvalda sedan i våras. Det har gått knackigt i många år, och vi tänkte att vi skulle kunna gå in och vända det. Men snart insåg vi att vi hade för mycket att hämta upp, så i september bestämdes det att vi skulle lägga ut den till försäljning – tyvärr hann den inte säljas innan konkursen.

Nu har konkursförvaltaren tagit över rodret och bestämmer vad som ska ske. Robert Damberg hoppas att försäljningen av Saxenborg ska lyckas så att skulderna ska kunna betalas.

– Vi har både kortsiktiga och långsiktiga skulder. De långsiktiga skulderna är på 2,2 miljoner kronor.

IOGT-NTO-rörelsen står för 1 172 500 kronor av de lånen – UNF har lånat ut 750 000, IOGT-NTO 235 000 och en fond för ordenshus 187 500 kronor, enligt Robert Damberg.

Varför har det gått dåligt för Saxenborg?

– Av flera orsaker. Bland annat har underhållet varit eftersatt under många år, så vi har fått massa extrakostnader när saker gått sönder. Dessutom har förbunden minskat sin kursverksamhet. IOGT-NTO har lagt kurserna på folkhögskolorna och UNF har lagt dem regionalt på distrikten, så vi har tappat mycket intäkter från ägarna.

Kunde IOGT-NTO och UNF ha gjort något annorlunda?

– Det man kanske skulle kunnat ha gjort från förbundens håll är att tydligare skicka signalen att skulle bli färre kurser. Nu kom det istället helt plötsligt och vi kunde inte förbereda oss, säger Robert Damberg.

Jonas Lundquist, ledamot i UNF:s förbundsstyrelse, håller med om att kommunikationen mellan UNF, IOGT-NTO och Saxenborgs styrelse inte har varit så bra som den borde ha varit.

– Vi la om kurserna för 5–10 år sedan och hade man redan då haft en dialog med Saxenborg så hade de kunnat förbereda sig bättre och anpassa verksamheten, säger han.

Jonas Lundquist anser dock att dålig beläggning är den huvudsakliga orsaken till konkursen.

– Man borde jobbat mer på marknadsföringen.

Vad tycker du om konkursen?

– Det är tråkigt så klart. Saxenborg har funnits i rörelsen länge och betyder mycket för många personer.

Tror du att ni får tillbaka era pengar?

– Det vet vi inte. Men vi har varit medvetna om att läget är kärvt när vi lånat ut pengar så det kommer inte som någon nyhet, säger Jonas Lundquist.

Jenny Stadigs


Saxenborg har legat ute till försäljning sedan i slutet av september, men ännu har ingen köpare dykt upp. Foto: Mathias Lövström.
Saxenborg har legat ute till försäljning sedan i slutet av september, men ännu har ingen köpare dykt upp. Foto: Mathias Lövström.

Mer från Accent