Nykter inspark

Så fixar du bästa insparken

I dagarna börjar 240 000 studenter på universitet och högskolor runt om i landet. Insparksveckan innebär ofta mycket alkohol. Men på allt fler håll ifrågasätts alkoholnormen.

På universiteten pågår just nu nollningar och på många orter görs insatser för att minska alkolens roll. I bland annat Växjö står Linnéuniversitetets ANDT-grupp och delar ut vatten under parollen ”varannan vatten”. Syftet med insatsen är att förse studenterna med vatten som en del i det alkoholförebyggande arbetet.

Alkoholförebyggande arbete pågår även på många andra lärosäten. Sedan två år driver Sveriges Förenade Studentkårer, SFS ,och IQ tillsammans satsningen Bästa festen, som innebär att fokus tas bort från alkoholen.

– Syftet är inte att ta bort alkoholen helt. Det finns en djupt rotad tradition med alkohol på nollningar. Däremot ska inte alkoholen vara huvudsaken, och det har studenterna själva kommit till insikt om. Initiativet till Bästa festen kommer faktiskt från studenterna själva, vi har inte tryckt på, säger Juan Pablo Roa, vd för IQ.

– Nu under andra året ser vi redan goda effekter. På Vedala nation i Uppsala har man exempelvis utöver alkoholpaketet och alkoholfria paketet lagt till ett vin-till-maten-paket. Alltså bara vin till maten, resten är alkoholfritt.

Han bedömer att det alkoholfria utbudet har ökat på senare år, och att det inte längre ses som töntigt att välja alkoholfritt. Det börjar helt enkelt bli mer accepterat att välja bort alkoholen.

– Nollningsledarna bär ett stort ansvar i det här arbetet. Alla ska känna sig inkluderade, oavsett om man dricker alkohol eller inte. Med små medel når man långt. I stället för att spela öl-brännboll, spelar man bara brännboll. Det kan tyckas vara en liten sak, men öl-brännboll ger fel signaler och kan vara exkluderande för den som inte vill dricka, säger Juan Pablo Roa.

Även UNF har arbetat mot alkohol på nollningar genom kampanjen Bryt! som Accent skrev om i början av året. Under fjolåret reste man runt till olika universitet med budskapet att våga ha en alkoholfri inspark. Just i år kör man inte kampanjen, men en av kampanjledarna för Bryt!, Amanda Borg, delar gärna med sig av sina bästa alkoholfria tips till nya studenter:

  • Låt alkoholen vara ett tillval – inte tvärtom

– Alla aktiviteter kan utföras med alkoholfri dryck, ingen aktivitet behöver alkohol för att fungera. Ett exempel på en vanlig nollningsaktivitet är vin-brännboll. Här är det superenkelt att ha två flaskor vin tillgängliga som deltagarna själva får välja mellan.

  • Gör ingen stor grej av det

– Ofta marknadsförs de nollningsaktiviteter som inte innehåller alkohol med ordet ”alkoholfri” noga utskrivet. Jag tycker att man kan skippa det, på samma sätt som man oftast inte skriver ut att alkohol kommer att serveras behöver man inte göra det när alkohol inte serveras. Att låta alkoholfritt vara självklart är ett viktigt steg i att bryta alkoholnormen.

  • Gör det lätt att välja alkoholfritt

– Se till att de alkoholfria dryckerna är lite bra som alternativen med alkohol, och marknadsför dem lika mycket. Alkoholfritt ska aldrig innebära läsk eller vatten. Serverar man vin, öl, cider och drinkar med alkohol ska samma drycker finnas alkoholfria.

Gör alkoholfritt till något roligt 

– På tidigare nollningar har Bryt! anordnat drinkblandarkursen eller ölprovningar med enbart alkoholfritt. Ta hjälp av en duktig bartender och sprid kunskapen om alla bra alkoholfria alternativ genom en rolig kurs.

  • Bjud in experterna!

– Det finns en mängd olika organisationer som jobbar med alkoholfritt, till exempel finns lokala UNF- eller IOGT-föreningar på många studentorter. Bjud in dem för att anordna en alkoholfri bar eller be om hjälp om du inte vet vilken dryck du ska köpa in.

Läs även Accents granskning av alkoholens roll i Uppsala.

Mer från Accent