Junis

Rådslag ska få in barnen i Junis beslutsprocess

I helgen höll Junis det första av fem rådslag som planeras runt om i landet. Tanken är att involvera barnen mer i förbundets demokratiska process.

Ett 20-tal barn har samlats på Nordengården i Göteborg. På ett stort block har man tillsammans enats om rådslagets regler som t.ex. att acceptera varandras åsikter och att lyssna på den som pratar. Stolar står uppställda i en halvcirkel och frukt ligger redo i en skål bredvid pennor och block.

Vid Junis förra kongress inkom ett förslag om att förbundet borde ha regelbundna rådslag för att förbättra verksamheten.

– Vi gör inget halvhjärtat, så vi tänkte att om gör detta så ska barnen vara med också, säger Mona Örjes, förbundsordförande i Junis.

Under tre lördagar i januari har därför Junis bjudit in barngrupper till rådslag på fem platser. Göteborg var först ut i lördags, sen splittrar sig ledargruppen för att besöka Växjö, Gävle och Örebro kommande lördag innan man sammanstrålar igen för det avslutande rådslaget i Stockholm nästa vecka. Ett planerat rådslag i Skellefteå fick däremot ställas in eftersom för få anmält sig.

Jag tror absolut att barnen kan vara med och lägga stora förslag med rätt guidning.

Förutom att erbjuda lek och aktiviteter är tanken också att Junis ska fungera som en demokratiskola för barnen. Lekar blandas med föreningsutbildande element.

– Leken är ju också viktig för att barnen ska mjuka upp och våga prata i gruppen, säger Mona Örjes.

Ann-Britt Andersson Hagel, generalsekreterare för Junis har idag uppgiften att berätta vad en motion är.

– Vi pratar ju hellre om förslag och försöker förklara för barnen vilka olika sorters förslag man kan lägga. Därför jobbar vi med olika målområden. Det här är ju en helt ny begreppsvärld för barnen och det ligger på gränsen för vad 8-åringarna klarar av, säger hon.

I lokalen finns tre bord med frågeställningar om Junis framtid. Borden är täckta med färgade lappar där barnen skrivit ner sina förslag.

– I början fick vi driva på lite för men när de väl kom igång så rasslade förslagen in. Jag tror absolut att barnen kan vara med och lägga stora förslag med rätt guidning, säger Ann-Britt Andersson Hagel.

Förslagen ska samlas in och behandlas inför kongressen i sommar.

– Vi har inga färdiga förslag när vi kommer hit utan vi utarbetar allt tillsammans med barnen. Men det kommer ju in väldigt många förslag så vi behöver också förklara för barnen att man också måste välja mellan olika förslag, säger Mona Örjes.

För att illustrera det svåra i att välja mellan olika bra saker leder Mona Örjes en lek där barnen behöver ta ställning. Skulle du allra helst vilja bo på tivoli eller en djurpark? De flesta är överens om att tivoli verkar vara en bättre boplats. Solsemester verkar populärare än snösemester, men ställningstagandet mellan glass eller godis delar gruppen på mitten.

Yahye Ali. Foto: Jens Wingren

Ledaren Anwar Hassan har rest med sin barngrupp från Hyltebruk. Gruppen startades i september och har aktiviteter varje vecka. Yahye Ali, 12 är ett av barnen i gruppen.

– Det har varit roligt, vi har lekt och ätit och lyssnat.

Han har lämnat massa förslag men vill inte gå in i detalj på vilka. Också Seham Nur, 8, har lämnat förlag till kongressen.

– Jag har lärt mig massor om demokrati, säger hon.

Junis har stora mål för framtiden.

– Om fem år ska vi ha dubbelt så många barn, dubbelt så många aktiviteter och dubbelt så många ledare i organisationen, säger Mona Örjes.

Mer från Accent