Kongress 2019

Party och politik när IOGT-NTO-rörelsen intar Örnsköldsvik

IOGT-NTO-rörelsens kongresser är nu igång i Örnsköldsvik. För IOGT-NTO:s del invigdes kongressen på onsdagseftermiddagen av förbundsordförande Johnny Mostacero.

Under onsdagsförmiddagen vällde kongressdeltagare in i Nolaskolan i Örnsköldsvik som är centrum för årets kongress. Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, började sin kongress redan igår, men det är idag IOGT-NTO:s alla deltagare ska anlända. 800 personer ska registreras och få väska med information. Funktionärerna i registreringen tar det dock med fattning.

– Det går jättebra. Folk är vänliga, tålmodiga och glada. Svårast för folk är att välja färg på ryggsäcken, säger Tina Engström, i mitten av bilden, som hjälper till att ta emot kongressdeltagarna.

Registreringen i full gång. Foto: Eva Ekeroth

Erik Winnfors Wannberg, avgående styrelseledamot, dyker upp i den stora ljushallen. Han säger att beslutet att avgå inte var någon impuls.

– Det var helt enligt planen. När jag tackade ja till att sitta i förbundsstyrelsen sa jag redan från början att jag skulle sitta ett par perioder och hjälpa till med det jag kan. Det har varit jätteintressant och roligt arbete tillsammans med mycket duktiga och kompetenta ledamöter, säger han.

Och tröttnat på ideellt arbete har han inte.

– Nu ska jag hem och vara Junis-ledare och sedan ska jag se om jag kan hitta någon ny roll inom IOGT-NTO, på ett mer lokalt plan.

Så slår klockan 14 och IOGT-NTO:s kongress ska invigas i aulan. Ledamöterna bänkar sig och lyssnar till förbundsordförande Johnny Mostacero som betonar att detta inte är vilken kongress som helst.

– Vår utvecklingsresa påbörjades 2015. Vi har identifierat problem som vi tillsammans behöver lösa. Nu ska vi fatta ett antal viktiga beslut som inte bara påverkar oss utan även dem som kommer efter oss.

Han påpekade också att en kongress inte bara är förhandlingar och beslut.

– Party och politik. Vi är också här för att träffa gamla bekanta och lära känna nya människor. Att komma som ny i en organisation där många varit med länge är inte alltid så lätt. Låt oss hjälpas åt att ta hand om dem som är på kongress för första gången.

Lena Hallengren talar om det viktiga arbete som IOGT-NTO-rörelsen gör. Foto: Eva Ekeroth.

Lite senare hälsar kommunstyrelsens ordförande Per Nylén kongressdeltagarna välkomna till Örnsköldsvik och socialminister Lena Hallengren håller ett anförande.

– Det är inga lätta frågor ni tar er an, men alkoholpolitiken behöver försvaras. Den har stort stöd bland allmänheten, men i politiken är det si och så, säger hon.

Hon nämner ”gårdsförsäljning”, distanshandel och alkoholreklam som de viktigaste frågorna. Och även den strategi för ANDT (alkohol, narkotika, dopning och tobak) som löper ut vid årsskiftet.

– Vi kommer naturligtvis att behöva ett strategiskt arbete även framöver. Möjligen kan spel behöva läggas till, men framför allt kommer vi att behöva adressera N-et. Vad alkohol gäller går ändå utvecklingen åt rätt håll, men när det gäller narkotika ser vi inga positiva tecken, säger Lena Hallengren.

Som avslutning lämnar Mona Örjes, förbundsordförande för Junis och för IOGT-NTO-rörelsen, över en namninsamling som kräver insatser från politiskt håll för de barn som lever i familjer med missbruk.

Enkät: Vilka förväntningar har du på kongressen?

Sören Edlund, Skåne

Sören Edlund, Skåne.

– Just nu försöker jag sätta mig in i handlingarna. Jag är ersättare, men räknar med att de ordinarie kommer, så jag ser fram emot att kunna delta i en del seminarier som jag anmält mig till.

Maria Vestman, Örnsköldsvik

Maria Vestman, Örnsköldsvik.

– Jag är en av arrangörerna och har ingått i programkommittén. Jag är ansvarig för invignings- och avslutningsarrangemangen. Jag hoppas att allt ska flyta smidigt och att alla ska trivas. Det ska bli roligt.

Åke Pettersson, Kalmar

Åke Pettersson, Kalmar.

– Det är en stor omvälvning vi står inför. Jag hoppas att vissa beslut går igenom och andra inte. Förändringen av distriktsindelningen tror jag är nödvändig, men direktdemokrati hoppas jag inte att det blir. Men jag tycker att de glömt bort föreningarna. De hänger i luften och många av dem har försvunnit i Kalmar län. Man pratar om fördelningen mellan förbund och distrikt, men föreningarna får ingenting.

Berit Pettersson, Kalmar.

Berit Pettersson, Kalmar

– Jag är ersättare och ser främst fram emot att träffa folk. Sedan är jag nyfiken på vilka beslut de kommer fram till. De kommer att få stor betydelse. Det gäller ju framtiden.

Mer från Accent