brand

Oviss framtid efter brand 

En brand i IOGT-NTO Jönköpings hus gör att all verksamhet ställs in, eller flyttas, på obestämd tid. Det är osäkert hur föreningen ska ha råd att återställa lokalerna. 

Lukten av brand är påtaglig i den vackra samlingslokalen i Godtemplargården i Jönköping. Ett tunt lager av sot täcker allt.

Möbler, gardiner, allt måste saneras, säger Hans Pettersson, ordförande i Godtemplargårdens styrelse.

IOGT-NTO-föreningarna i Jönköping har gått ihop och äger föreningslokalen tillsammans. Hans Pettersson var bortrest när han blev uppringd av kassören på söndagseftermiddagen den 12 november och fick beskedet att det brann i huset.

– Det var hemskt, jag blev chockad. De sa från början att det var en omfattande brand, berättar han.

Godtemplargården Jönköping. Foto: Anna Fredriksson

Huset, som är från 1898, om- och tillbyggt efterhand, rymmer förutom föreningslokalen, två lägenheter som hyrs ut. Det var i sovrummet i en av lägenheterna på källarvåningen som branden började. Lägenheten är helt förkolnad. Ingen människa var hemma, men katten som bodde i hushållet strök med, och kattburen gapar tom. Polisen som utreder branden har ännu inte uttalat sig om orsaken.
Paret som bodde i lägenheten där det började brinna hade ingen hemförsäkring.
– Det är en fråga vi får ta upp i styrelsen, att i framtiden teckna en försäkring och lägga kostnaden på hyran, säger Hans Pettersson tungt.

Hans Nygren och Mattias Svensson från saneringsfirma diskuterar planen med Hans Pettersson. Foto: Anna Fredriksson

Det var tack vare den andra hyresgästen, som kände röklukten och larmade, som lågorna inte spred sig till resten av huset.

– Brandkåren fick hjälpa henne ut, trappuppgången var full med rök, berättar Hans Pettersson.

Huset drar in hyrespengar till föreningen, lokalen hyrs ofta ut till bröllop och andra fester. Ett tag hyrdes samlingslokalen ut till en lekskola.

– För de två lokala föreningarna Maria och Heimdal betyder huset allt som samlingspunkt, säger Hans Pettersson.

Godtemplargårdens stora sal. Foto: Anna Fredriksson

Nu blir de hemlösa under en lång period. Först framåt februari kan det eventuellt bli nyöppning.

Till dess får verksamheten, bland annat sångkören, som träffas varje vecka, ställas in.  Här träffas också uppemot 60 daglediga varje månad. Det planerade julbordet kommer att flyttas. Nästa måndag ska saneringen inledas och då måste huset vara tömt.

Hans Pettersson ser med oro på hur föreningens ekonomi ska klara kostnaderna för renovering.
– Vi vet inte hur mycket vi får lägga själva, det känns olustigt. Vi har inget kapital att ta av, säger han.

Försäkringsbolaget gör avdrag för värdeminskning, och det var 25 år sedan lokalen målades om.

Från början ägdes huset av IOGT-NTO föreningen Fridens band. Hans Pettersson är den enda som är kvar i styrelsen sedan den tiden.

– Vi har aldrig fått något bidrag av kommunen eftersom vi inte driver någon ungdomsverksamhet. Men det är flera hundra som använder lokalen varje månad.

Lokalen är nödvändig för att verksamheten ska fortgå tror Hans Pettersson.

– Det rasar nog annars, utan en samlingslokal.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

»

Mer från Accent