Öppen process om nya grundsatser – så kan du påverka

Processen med att ta fram IOGT-NTO-rörelsens nya grundsatser är öppnare än någonsin. Arbetsgruppen har lagt ut det första utkastet på webben och uppmanar alla att tycka till.
Av: Pierre Andersson

Redan till förra kongressen fanns ett förslag om nya grundsatser (i förslaget då kallad ”värdegrund”) för IOGT-NTO-rörelsen. Ombuden tyckte dock inte om formuleringarna och gav bakläxa – nu är förhoppningen att förslaget till kongressen i Borås 2013 ska vara bättre förankrat.

För någon vecka sedan publicerade arbetsgruppen det första utkastet till nya grundsatser på en särskild webbplats. Där är det upp till vem som helst – medlem eller inte – att läsa och tycka till. I samband med publiceringen gick också information ut till alla föreningar och distrikt med en uppmaning att diskutera och kommentera.

Den vanliga gången för förslag till kongressen har historiskt varit att förbundsstyrelsen enas om ett förslag som blir officiellt några veckor innan kongressen. Nu vänder man nu på steken och låter medlemmarna tycka till långt tidigare.

– Det här är en text som formulerar hela IOGT-NTO-rörelsens grund och då måste många få tycka till och det finns alltid ett egenvärde i att våra medlemmar diskuterar organisationens ideologi, säger Erik Wagner, ansvarig för strategisk utveckling på IOGT-NTO:s kansli och den tjänsteman som handlägger arbetet.

Under hösten räknar arbetsgruppen med att publicera ett eller flera uppdaterade förslag efter den diskussion man hoppas kommer igång.

– Ambitionen är att ha ett färdigt förslag inför förbundsstyrelsernas möten i november, säger Erik Wagner. Sedan finns det möjlighet att motionera i frågan till kongressen. Det finns också möjlighet att ta upp frågan under vårens distriktsårsmöten.

Pierre Andersson

 

 

Dela artikeln:
0