Rörelsen

Odlarglädje med förhinder

I den nybildade IOGT-NTO-föreningen Wadajir i Växjö finns hundratals nya medlemmar med somalisk bakgrund. ”Det är viktigt för oss att känna stöd från IOGT- NTO. Men än så länge har vi upplevt viss misstänksamhet”, säger en av dem.

Det är ren och skär glädje när Asad Abdi och Abdi Aziiz sätter spadarna i marken på den lilla odlingslotten vid Ekobacken i Växjö. Här har den nybildade somaliska IOGT-NTO föreningen Wadajir – som betyder tillsammans – börjat odla i ­blygsam skala. Morötter, lök, potatis och sallad. Nu är det skördetid och Asad Abdi rycker försiktigt i blasten. Jodå, klasar av rödskaliga potatisar tittar fram ur myllan.

– Vi har pratat om att bjuda in alla våra medlemmar till en skördefest, säger Asad Abdi, som är föreningens ordförande och den som har tagit initiativet till odlingen.

Än så länge är den i sin linda och den lilla jordlotten – som man fått sig tilldelad av kommunen – har fungerat som en skola för de medlemmar som har velat utnyttja sina somaliska odlarkunskaper på svensk mark.

Många är bönder i grunden, men är förstås vana vid helt andra grödor: majs, nötter, spannmål, ris, sockerbetor. Och frukter som banan, papaya, vattenmelon, guava och vindruvor. Här är klimatet helt annorlunda, säsongen kort. Det finns mycket nytt att lära.

Wadajir, den första och största somaliska IOGT-NTO-föreningen i Växjö, bildades den 19 november förra året. Då fanns det sammanlagt 29 olika somaliska föreningar i Växjö utan någon särskild inriktning.

När Asad Abdi av en slump kom i kontakt med Eduardo Rossel på IOGT-NTO väcktes tanken om en somalisk IOGT-NTO-förening.

– Jag frågade: vad kan ni hjälpa oss med? Vi är troende muslimer och redan nykterister. Det vi behöver hjälp med är att organisera oss och sätta upp en arbetsplan. Vi vill lära oss hur en förening fungerar på ett korrekt sätt. Vi har behov av att komma i kontakt med svenskar och få tillgång till det svenska samhället, säger Asad Abdi, som tycker att IOGT-NTO är en stor, välkänd och respekterad ideell organisation som somalierna gärna vill tillhöra.

Själv har han bott 17 år i Sverige och har bra koll. Han vet hur viktigt föreningslivet är, framför allt på mindre orter – och att det kan vara en bra ingång till det svenska samhället.

Snart lyckades han få med 14 av de 29 somaliska föreningarna under IOGT-NTO:s ”tak” och bildade därmed föreningen ”Tillsammans”, Wadajir.

– Ju fler vi är desto starkare blir vi. Wadajir har i dag 400–500 medlemmar, även om alla i nuläget inte är betalande. Många är skeptiska och vill först se vad föreningslivet kan erbjuda dem, innan de blir fullvärdiga medlemmar. Nu har vi fått en ny, egen lokal där vi ska bedriva caféverksamhet, berättar Asad Abdi.

Men det är inte bara somalierna som är skeptiska, menar han, utan även svenskarna. Sökta medel från distriktet har avslagits, verksamheten bedrivs för närvarande med hjälp av pengar från förbundet och ekonomiskt stöd från Växjö kommun.

Asad Abdi. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren
Asad Abdi. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

– Det är viktigt för oss att känna stöd från IOGT-NTO. Men än så länge har vi upplevt viss misstänksamhet. Vad vill vi egentligen? Har vi bildat en förening bara för att kunna söka pengar? Vi är förstås mycket olika de traditionella IOGT-NTO-föreningarna. Jag tror det handlar om fördomar och rädsla för det okända, säger Asad Abdi som hoppas på att även svenskfödda medlemmar ska komma till förenings­lokalen, som ligger centralt i Växjö.

– Här kan man dricka kaffe och sitta och prata. Många äldre svenskar är mycket ensamma. Här kan de få gemenskap och samtidigt låta de somaliska medlemmarna få chansen att lära känna en svensk och öva på språket. Vi vill ha integration. Vi vill komma in i samhället. Det går sakta, men det går framåt. IOGT-NTO kan förhoppningsvis bli en bro mellan svenskar och somalier i Växjö, säger Asad Abdi och kisar upp mot molnen.

I år odlar man mest på prov. Nästa år kommer föreningen dessutom ha tillgång till två hektar mark i Teleborg, strax utanför Växjö. Då kommer ett 20-tal medlemmar vara aktiva för att få jorden att frodas. Den här första säsongen har sex medlemmar gått omlott för att lära sig det viktigaste inom svensk odling. Kunskaperna tar de med sig och lär ut till dem som ska odla nästa sommar.

– Det går sakta framåt. Men tyvärr har de som har jobbat här bara kunnat komma eftermiddagar och helger, eftersom de har aktiviteter dagtid som de måste närvara vid. Förhoppningen är att vi till nästa år kan bilda ett socialt företag och kanske anställa någon och även erbjuda praktikplatser till ungdomar på odlingen. Då kommer vi att få ett bättre resultat, säger Asad Abdi, som trots allt är stolt och glad över möjligheten att få göra något konkret med och för medlemmarna.

Att bara sitta och prata tycker han inte är särskilt konstruktivt. Odlingen kan bli startskottet till något mer och större för medlemmarna i den nybildade IOGT-NTO-föreningen.

– De får en chans att göra något nyttigt och samtidigt känna sig delaktiga i det svenska samhället. Vi tänker att vi på sikt ska sälja de grönsaker vi odlar till butiker och restauranger. Flera har redan visat intresse. Ekologiskt och närodlat är ju väldigt populärt i dag, konstaterar Asad Abdi.

– Kan odlingen på sikt dessutom bidra till att någon eller några får en projektanställning är det ännu bättre! Många somalier går sysslolösa. Nu får de en viktig uppgift.

Mer från Accent