Folkbildning

Nytt pris ska sätta folkbildningen på kartan

Oscar Olsson-muséet i Malmö har i år instiftat ett helt nytt pris, Oscarspriset i svensk folkbildning. Prispengarna på 10 000 kronor delas ut till en person eller en förening som verkar i god folkbildningsanda. Syftet med priset är att öka medvetenheten om folkbildningens insatser i samhället.

Oscar Olsson-muséet i Malmö drivs av NBV i Skåne. Priset de nu instiftat ska delas ut årligen till en person eller en förening som utmärkt sig för ett gott folkbildningsarbete eller som på annat sätt verkar i god folkbildningsanda. Priset består av ett stipendium på 10 000 kronor och pristagaren utses av en prisjury där bland andra landshövdingen i Skåne, Margareta Pålsson, ingår.

– Priset har främst instiftats för att sätta folkbildningen på kartan och öka medvetenheten om folkbildningens insatser. Folkbildningen behöver betydligt mer medial uppmärksamhet och priset är ett sätt att legitimera och lyfta upp detta viktiga arbete, som på detta sätt får en ny dignitet, säger Jan Gyllenbok, verksamhetschef på NBV Skåne.

Han menar att folkbildning handlar om livslångt lärande om exempelvis demokrati och kultur, och att syftet i första hand är bildning, inte utbildning.

– Priset riktar sig brett till människor i hela landet som på olika sätt arbetar i folkbildningsanda. Det behöver alltså inte handla om traditionella studiecirklar, utan även bibliotek och privatpersoner kan komma i fråga, konstaterar Jan Gyllenbok.

Jurykommittén, som består av fem välmeriterade personer, utser årets första pristagare. Nomineringar ska vara Oscar Olsson-muséet tillhanda senast den 15 juni. Nykteristen Oscar Olsson anses vara studiecirkelns ”fader” och ledare för den allra första studiecirkeln som startades 1902 inom Godtemplarrörelsen.

Mer från Accent