Almedalen

Nyktrare i Almedalen – trots fler alkoholtillstånd

Fler har fått tillstånd att servera alkohol i Almedalen än någonsin. Ändå upplevs tillställningen som nyktrare, både av kommunens tjänstemän och IOGT-NTO.

I radions P4 rapporterades på måndagsförmiddagen att betydligt fler serveringstillstånd än någonsin tidigare beviljats för Almedalsveckan, 170 stycken. Ändå har många vittnat om att IOGT-NTO:s och andras arbete med bland annat Almedalsdrinken och debatten kring den bidragit till att göra Almedalen nyktrare.

– Det är vår uppfattning också. Vi tycker att det blivit nyktrare och bättre ordning, säger Jörgen Wiss, alkoholhandläggare på region Gotland.

Att det skulle vara betydligt fler i år håller han dock inte med om.

– Jag har inte räknat efter så jag vet inte exakt hur många fler de är än förra året, men de har ökat lite för varje år. Fast det har ju antalet arrangemang också gjort så det är ju inte så konstigt, säger han.

Han tycker också att arrangörerna tar större ansvar.

– Utan att ha några belägg för det så tror jag att det var fler som bjöd på alkohol utan att ha tillstånd tidigare. Nu söker de tillstånd och ringer oss och berättar hur de tänkt sig servera. De är väldigt måna om att göra rätt. De vet också att vi är ute och gör kontroller under veckan, säger han.

Linda Engström, kommunikationschef på IOGT-NTO har medverkat i Almedalen under flera år och hennes uppfattning är framför allt att alkoholkonsumtionen tycks ha försenats.

Linda Engström. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

– Det är färre som dricker tidigt på dagen och debatten kring alkohol när man jobbar har bidragit till att man oftare väljer alkoholfritt dagtid. I dag är det till exempel sällan någon som misstycker om ett mingel är alkoholfritt.

Hon menar att intresset för alkoholfritt har ökat och att det har blivit vanligare att erbjuda bra alkoholfria alternativ.

– I dag förväntar sig folk schyssta alkoholfria drycker, vilket i sin tur gör att fler arrangörer väljer att erbjuda det, säger hon.

Gällande det ökade antalet serveringstillstånd under Almedalen anser hon att det skulle vara problematiskt om tillstånden ökar mer än antalet arrangemang, eftersom det skulle innebära mer alkohol totalt sett.

– Mitt intryck är att det inte är så, utan tvärtom tycker jag att Almedalen har blivit nyktrare över tid. Men visst kan det vara så att det serveras mer alkohol hos exempelvis näringslivet än hos civilsamhället, så det finns fortfarande mycket att göra och påverka.

Mer från Accent