Studenter

Nyktert studentboende invigt i Bromma

I torsdags invigdes studentboendet Tempus i bostadskrisens Stockholm. Den som är medlem i en nykterhetsorganisation har förtur.

Man måste inte vara nykterist för att få en lägenhet i Tempus studentboende i Bromma, men alkohol är inte tillåtet innanför väggarna, och den som är medlem i en nykterhetsorganisation har förtur.

Med ett traditionellt klipp av ett blå-gult band invigdes Tempus nya studentbostäder av Anders Andersson, ordförande i Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor, SLAN.

– Det här är en stor och viktig dag där vi manifesterar att vi tror på framtiden, säger Anders Andersson, och syftar sannolikt både på projektet som sådant och på huset som symboliskt har fått namnet Futurum.

Anders Andersson har tidigare varit riksdagsledamot och framför lyckönskningar från bostadsutskottets ordförande Caroline Szyber som han träffat tidigare under dagen.

Torsten Friberg, ordförande för stiftelsen Nykterhetsvännernas Studenthem i Stockholm, som äger hemmet, anser att händelsen är unik.

– Invigningen av ett nytt studentboende i nykterhetsrörelsens regi är något de flesta bara får vara med om en gång under sin livstid, säger han.

Han påpekar att det också är unikt att bygget gått fortare och kostat mindre än beräknat.

– Vi hade en budget på 100 miljoner kronor. Nu har vi betalat den sista fakturan och slutsumman blev 93 miljoner kronor, säger han.

Ola Eckerdal, projektledare för bygget, visar runt.

– Här har vi försökt hålla nere ytor för trappor och sådant och sparat pengar på att ha en enklare inredning i korridorer som man bara passerar. Allt för att hålla nere kostnaderna utan att ge avkall på kvaliteten, säger han.

Den nya byggnaden har 114 rum, varav fyra är extra stora för att passa par eller rullstolsburna.

– Men alla rummen är tillgänglighetsanpassade och det finns hiss, säger Ola Eckerdal.

Projekledare_Ola_Eckerdal_tvattstuga
Ola Eckerdal visar runt i tvättstugan. Foto: Eva Ekeroth.

Rummen är på 24 kvadratmeter och har ekparkett, fullutrustade kök och helkaklade badrum. I bottenvåningen finns en rymlig tvättstuga med gott om maskiner. Även i denna sprillans nya tvättstuga finns dock ludd i torktumlarens filter.

Några gemensamhetslokaler finns inte i huset.

– Det är inget som efterfrågas av studenter i dag, de vill hellre ha eget kök, men Boverkets regler säger att det måste finnas. Här klarade vi oss eftersom det redan finns gemensamhetslokaler i de andra byggnaderna, säger Ola Eckerdal.

Medlemmar i nykterhetsorganisationer har företräde.

– Säg till alla er barn och barnbarn att anmäla sig hit. Vi har en lång kö, men inte så många från rörelsen i den, säger Torsten Friberg.

Mer från Accent