Nykter Pride gör succé

Överraskande många festivalbesökare har valt att ta ställning för nykter Pride. Det gläder IOGT-NTOs Pride-arrangörer, som redan har en vägg full av handskriva motiveringar.
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren
Foto av Ylva Sandin och Madeleine Åsander i IOGT-NTOs tält på Pridefestivalen.

Ylva Sandin och Madeleine Åsander tar emot besökare på Pride. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren.

När Pridefestivalen drog igång häromdagen trodde IOGT-NTO arrangörerna av Nykter Pride att möjligen en handfull personer skulle våga anta utmaningen att fira Pride utan alkohol. Alla festivalbesökare erbjuds nämligen att skriva en egen motivering varför man väljer att ta ställning för alkoholfritt samt ett foto – som man kan sätta upp på väggen i tältet eller ta med sig.

-Vi hade satt upp trettio egna texter på väggen så att det inte skulle se så tomt ut. Men bara igår kom ytterligare sextio bidrag upp, vilket känns helt otroligt! säger Madeleine Åsander entusiastiskt och visar några av de motiveringar som vann en ”Nykter” t-shirt igår.

Foto av lapp med förslag på anledning att vara nykter.

En av anledningarna att hålla sig nykter. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren.

Madeleine, Olle Andersson, Ylva Sandin och Ragnhild Karlsson, som just i dag finns på plats i nykterhetsrörelsens tält för att samtala, informera och visa att man visst kan fira nykter Pride, är rörande överens om att många besökare visar både nyfikenhet och respekt.

-Att heteronormen är stark är alla homosexuella medvetna om. Därför har de flesta lätt att ta till sig att även alkoholnormen i samhället är stark. Många får en aha-upplevelse i vårt tält och många är väldigt positiva. Även poliser och vakter, som privat inte är nykterister, tycker det här är en bra grej. Det är ingen nyhet att det dricks mycket på Pride, konstaterar Madeleine.

Ett femtontal volontärer från nykterhetsrörelsen går omlott under Pride-veckan, så att tältet ska vara bemannat under de timmar festivalområdet är öppet. De flesta kommer från Västerås, Jönköping och Gotland. UNFs fotoförening från Jönköping står för fotograferandet.

-För tjugo, trettio år sedan var det en del homosexuella nykterister som gick ur IOGT-NTO, eftersom de inte hittade sin plats här. Men i dag är det helt annorlunda, öppenheten och toleransen är stor. Alla är välkomna, säger Ylva Sandin.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Dela artikeln:
0