Nya loggan blir kvar

Av: Pierre Andersson

Motionen om att riva upp IOGT-NTO:s nya grafiska identitet avslogs av kongressen. Men flera ombud var kritiska över förbundsstyrelsens behandling av frågan.

För några månader sedan presenterades IOGT-NTO:s nya grafiska identitet som bland annat innehåller en ny logotyp. En motion till kongressen kritiserade det faktum att förbundstyrelsen fattat ett så viktigt beslut utan att fråga medlemmarna och ville riva upp hela den nya grafiska identiteten.

– Det här var ett odemokratiskt beslut, sade Sigrid Söderholm, en av motionärerna. Den nya logotypen presenterades bara månader före kongressen, varför var det så bråttom?

De ombud som uttalade sig i frågan var samtliga positiva till den nya logotypen, kritiken handlade snarare om hur processen fram till beslutet såg ut.

– Den här frågan har hanterats dåligt av förbundsstyrelsen tycker jag, sade Linus Perlerot, ombud från Uppsala. Nu försöker man få det här att framstå som en icke-fråga. Transparens är en viktig demokratifråga – även om vi ger förbundsstyrelsen mandat ska inte en så stor fråga som en ny logotyp dyka upp som en överraskning.

Anna Carlstedt försvarade förbundsstyrelsens agerande, men medgav att gränserna för hur långt styrelsens mandat egentligen sträcker sig ibland är suddiga.

– Vad vi ska göra är alldeles självklart en kongressfråga, men hur vi ska göra det kan beslutas på olika nivåer. Hade vi velat ändra namnet hade det varit en kongressfråga. Om vi hade velat ta bort globen från logotypen likaså. Vi kanske sprang för långt, men vi tyckte att det här var ett beslut som förbundsstyrelsen kunde ta.

Kongressen beslutade att avslå motionen och låta den nya logotypen bli kvar.

Pierre Andersson

 

Dela artikeln:
0