metoo

Han startar NBV-cirkel om jämställdhet män emellan

Studiecirkeln Män emellan ska förändra mäns insikter, utsikter och avsikter.

Leif Laudinger ledde studiecirkeln Män emellan långt innan #metoo var ett begrepp. Hans engagemang i jämlikhetsfrågor sträcker sig långt tillbaka.

– Jag har i stort sett väntat på att den här storskrällen som kom nu i och med #metoo. Jag har tänkt att ”förr eller senare så briserar det”, säger han.

Från sitt garage i Rolfstorp utanför Varberg startar han nu två cirklar i samarbete med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, NBV. Män emellan är en samtalscirkel utan några färdiga svar. Samtalet cirkulerar kring ett antal diskussionsfrågor. I cirkeln Mannen som mentor och förebild vill Leif Laudinger ta steget från ord till handling och försöka manifestera resultatet av diskussionerna på ett eller annat sätt.

– Vi kanske till exempel känner att vi måste skapa forum för samtal runt om i Sverige.

Valet av NBV som samarbetspartner kändes naturligt för honom.

– De har i min mening kommit längst vad gäller mannens roll. Folkbildning är det absolut viktigaste sättet att nå ut med dessa frågor, att det inte står någon och mässar utan att vi lär oss tillsammans, säger Leif Laudinger.

Han tror att det är det enda sättet att nå ut till de utsatta samhällsgrupper där problemen är som störst.

Men tror du inte att det i första hand är de redan invigda som kommer att delta i cirkeln?

– Absolut är det de som kommer i första hand. Men det ska vi inte underskatta. Vi raggar nya män genom att be deltagarna ta med sina vänner. Är vi sex stycken på första träffen så har vi snart växt till 18. Det är en nötningsprocess.

I garaget i Rolfstorp har han plats för upp till tio cirkeldeltagare.

– Det är en bra storlek till en början, i en sån grupp får alla komma till tals. Blir vi fler får vi titta på NBV:s lokaler, säger han.

Han lyfter gärna även upp alkoholens roll.

– Visst kan det vara gott med sprit – men se vad det skapar. Alkohol blir ofta en katalysator när det gäller aggressivitet.

Men #metoo har även fått en slags backlash.Det finns de som är kritiska till kampanjen och hur den utförts.

– Det är medaljens baksida, att det kan skrämma iväg vissa. Men det är därför vi behöver jobba med självförtroende och självkänsla. Det handlar om privilegier och rädsla inför andra män, rädsla att inte räcka till.

Leif Laudinger är optimistisk.

– Det krävs en attitydförändring hos män. Om man ska åstadkomma det så måste vi starta hos oss själva. Vad är det för signaler vi sänder till unga killar och tjejer? frågar han.

I längden hoppas han kunna mobilisera fler män, men processen till en attitydförändring tror han är lång.

– Om du ser dig om i världen så är männen förmer än kvinnorna i de flesta kulturer. Så vi behöver samla en styrka som verkligen ger genomslag, säger han.

Mer från Accent