Nykterhet

Miljoner till föreningen i Arnäsvall

För fem år sedan var IOGT-NTO Vårblomman i Arnäsvall utanför Ångermanländska Örnsköldsvik på vippen att avyttra sin fastighet och lägga ned verksamheten. Men ett antal nya medlemmar kom in i bilden och satte stopp för dessa planer.

Nu har verksamheten formligen exploderat och i maj blev det klart att föreningen får 5,3 miljoner kronor av EU-medel till ett socialt projekt, som totalt kommer att omsätta hela 14,5 miljoner. Projektet ska under två år ge 130 människor möjlighet till olika sysselsättningar, stöd och en aktiv fritid inom föreningslivet.

Den nygamla styrelse som valdes satte fart på verksamheten och arbetade bland annat fram visionsdokumentet Vårblomman 2005–2010. De viktigaste punkterna där handlade om att skapa verksamheter och möjligheter för barn, ungdom och vuxna som står en bit från samhället och därmed ge dem en möjlighet att leva ett rikt och fritt liv.

– En vision var att vi skulle ha tio anställda i föreningen, berättar avdelningens ordförande Birgitha Landfors. Nu har vi 50 anställda även om de flesta avlönas med samhällsmedel. Arbetet har inneburit att vi idag har ett stort förtroende inom kommunens olika instanser liksom inom arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Det senaste halvåret har det arbetats hårt med att formulera den ansökan som nu beviljats.

– IOGT-NTO centralt har spelat den viktigaste rollen i arbetet, berättar Birgitha Landfors. De har lagt ner mycket arbete för att hjälpa oss och de har också gett oss ett lån under uppstarten av projektet.

– IOGT-NTO Vårblomman är projektägare, men verksamheten skall drivas tillsammans med hela föreningslivet inom kommunen och det övriga delarna i samhället, fortsätter Birgitha Landfors och erkänner att hon är lite stolt över att som IOGT-NTOmedlem få möjlighet att driva ett så pass stort och  betydelsefullt projekt.

Vad går då arbetet ut på mera i detalj? Birgitha Landfors berättar:

– Vårblomman har under många år arbetat med verksamheter för människor som haft det kämpigt och vi driver redan idag ett socialt företag med boende, byggverksamhet, hushållsnära tjänster, recycling  m.m. på programmet. Nu ska en kraftig utökning ske och ca 130 personer kommer under två år att få jobb, praktik och utbildning, allt för att åstadkomma kompetensutveckling och skapa möjligheter för dem att finna en väg ut i arbetslivet. Bland annat ska vi starta ett eko- och hantverkscafé, där allt bröd ska bakas på stället.

Ove Andersson

Mer från Accent