Nykterhet

"Mera fuck-off-pengar!"

Mera  fuck-off-pengar och mindre städgumsstämpel! Det var bara några av infallsvinklarna när alkoholfrågan var på tapeten.

Ett hundratal alkoholpolitiska aktörer – från kommuner, landsting, län och olika ideella organisationer – samlades på Nalen i Stockholm i slutet av november. De skulle bland annat diskutera samarbetet mellan offentlig och ideell sektor  och huruvida frivilligsektorn har blivit välfärdssamhällets städgumma.

Ideella organisationer ses som proffs
Det politiska intresset för den ideella sektorn har ökat  konstaterades.
– I dag ses ideella organisationer som proffs, vi är respekterade och accepterade aktörer, vilket känns positivt,  konstaterade Tomas Johansson, från Spångas Blåbandsförening, men som ser ett problem i att kommunerna tror att allt måste upphandlas.
– Om det gäller toapapper, ja. Men det ska inte behövas om det handlar om barnverksamhet till exempel.

”Fuck-off, vi klarar oss själva”
Ett annat problem är att allt ska läggas upp som projekt, vilket innebär en osäkerhet kring ekonomin. I år finns pengar – men nästa år?
Här slog Eva Johansson från Nutek ett slag för mera fuck-off pengar till de ideella organisationerna. Att det är viktigt att skapa sig en ekonomisk buffert byggd på inkomster från annat håll än kommuner och stat. På så vis blir man inte lika beroende av projektanslag och kan fortsätta att bedriva sin verksamhet; fuck off, vi klarar oss själva!
Att som ideell organisation synas mer offentligt, att vara tydlig med vad man gör och vad man inte gör var andra aspekter som kom upp kring frågan om den ideella sektorns roll i samhället.
Nå, är vi städgummor eller inte? Ja, i någon mån, menade panelen.
– Vi är ingen myndighet, utan ett komplement. Vi är utvecklingskraft och murbräckor.

Vilja räcker inte
Just kraften och viljan inom den ideella sektorn var ord som genomsyrande seminarierna. Åsa Domeij från Folkhälsoinstitutet menade att utan den här kraften och viljan att förändra, skulle Sverige vara ett fattigare land. Men bara att vilja räcker inte. 
– Mera verkstad och mindre snack, tyckte Lotta Österholm-Hjalmarsson, Länssamordnare. 
Mona Örjes från IOGT-NTO i Uppsala berättade om ett framgångsrikt projekt riktat till barn i missbruksmiljö ”Maia”, i Enköping. Resultatet har blivit ett blomstrande projekt med bland annat utbildningsverksamhet och föreläsningar i skolor och där såväl Hela Människan, Svenska Kyrkan, IOGT-NTO och kommunen samverkar på ett föredömligt sätt.
Maria Zaitzewsky

Mer från Accent