Medlemmen

Medlemmen Ari Riabacke: ”Skippa sponken ett genidrag”

Ari Riabacke är inte bara expert på beslutsfattande. Han är årsbarn med Accent också.

I år fyller Accent 50 år. Det gör också IOGT-NTO-medlemmen Ari Riabacke. I varje nummer presenteras ”Månadens medlem”, och i årets sista utgåva, nr 8, är det just Ari Riabacke som svarar på frågan om varför han är medlem.

– När jag själv slutade dricka för ett tiotal år sedan så började det hända väldigt bra saker i mitt liv. Numera vaknar jag varje morgon i fullkomlig klarhet och jag är närvarande i varje stund. Det finns inget ”filter” mellan mig och livet, mellan mig och dem jag älskar, säger han.

Utöver sina personliga erfarenheter anser Ari Riabacke också att alkoholfrågan är en viktig samhällsfråga, vilket också är skälet till att han är medlem.

– Det är för en god sak. Spriten åstadkommer inga underverk i samhället, många vuxna dricker för mycket. Runt varje sådan vuxen finns det barn och anhöriga som far illa, och dysfunktionella ringar sprids i samhällets alla skikt. Det är dessutom ett faktum att de beslut som fattas under påverkan är dåliga beslut. Exempelvis misshandel och våldtäkter är ofta kopplade till alkohol.

Hur har omgivningen reagerat på att du inte dricker?

– Normen, kulturen och traditionerna kring alkohol är väldigt starka, så man måste ofta motivera varför man inte dricker i nya sociala sammanhang. Trots att normaltillståndet är att vara nykter. Men i de kretsar jag rör mig är min nykterhet inget som ifrågasätts. De flesta vet, och för mig känns det självklart och okomplicerat.

Men han tycker att det är värt reflektion när frågan ställs.

– Det är ju så att den som har ett stort behov av att veta varför andra väljer bort alkohol kanske själv behöver fundera på varför det är så viktigt att även andra dricker. Men generellt tycker jag ändå mig se en trend att folk dricker allt mindre, vilket är positivt.

Vilka är dina bästa beslut?

– Beslutet att våga vara mig själv. Ett annat bra beslut var att våga lämna en fast och trygg anställning för att starta eget. Jag tänkte att det värsta som kan hända är att jag får söka ett nytt jobb om det inte går vägen. Och, sist men inte minst, så var beslutet att skippa sponken ett riktigt genidrag.

Att bli nykter var ett av dina bästa beslut – och beslut är också ditt yrke, berätta!

– Jag är doktor i beslutsfattande och sedan 2011 driver jag och min fru ett företag där vi föreläser och utbildar i att fatta bättre beslut. Att fatta kloka beslut är viktigt i alla typer av företag och organisationer och detsamma gäller självklart i våra liv.

Har folk svårt att ta beslut?

– Ja, många är så rädda att ta fel beslut att de hellre avstår, vilket oftast är det sämsta alternativet. Man varken kan eller måste ta rätt beslut varje gång, det är okej att några beslut blir fel. Hellre våga ta ett beslut, än att inte göra något alls. Rädslan att misslyckas har skapat fler misslyckanden än misslyckande i sig. Man ska fråga sig: vad är det värsta som kan hända? Ofta får inte ett felbeslut så stora konsekvenser som man tror, och man kan många gånger fatta ett nytt beslut längre fram.

Vilka är dina sämsta beslut?

– Jag har naturligtvis tagit dåliga beslut. Men egentligen ångrar jag ingenting, eftersom även de dåliga besluten har format mig till den jag är i dag. Det jag möjligen kan beklaga är att det tog så lång tid att nå dit jag är i dag. Men bättre sent än ännu senare, som Povel Ramel lär ha sagt en gång i tiden.

Mer från Accent