Nykterhet

Många nyktra midsommarfiranden – både i Sverige och i USA

Midsommarafton brukar vara en högtid då alkoholkonsumtionen ökar. Men på nykterhetsrörelsens midsommarfiranden från norr till söder - och även utomlands - är det förstås helnyktert och uppskattat av många, även icke-medlemmar.

Sedan flera år arrangerar NSF ett stort midsommarfirande på Wendelsbergs folkhögskolas område i Mölnlycke. Det brukar vara mycket uppskattat av dem som bor i närheten och hundratals barn, ungdomar och vuxna kommer för att dansa runt majstången, äta gott och umgås i det gröna.

– Det är insläpp klockan 14. Barn går in gratis. Därefter reser vi den redan klädda majstången tillsammans. Vi har dans runt stången i två omgångar, spelemän som spelar och så något uppträdande från någon artist, som förhoppningsvis lockar ungdomar att komma, säger Mia Södergren från NSF och arrangör av midsommarfirandet.

Hon berättar att det på området också finns olika barnaktiviteter, som fiskdamm, ansiktsmålning och annat som barn tycker är skoj. Tanken är att locka många, inte minst barnfamiljer.

– Det brukar vara väldigt välbesökt och är uppskattat av barnfamiljerna som bor i Mölnlycke. Vi håller tummarna för att det blir en fin midsommarafton även i år, säger Mia Södergren.


Men det är inte
bara i Göteborg som nykterhetsrörelsen firar midsommar. I Stockholms distrikt firar bland andra kamratstödet i Skarpnäck klockan 12. Även här reser man majstången gemensamt och dansar till ett spelmanslag. Fiskdamm och lotteriförsäljning finns också vid Söderledskyrkan, där man håller firandet.

I Södertälje ordnar föreningen Torekälla ett nyktert firande och i natursköna Tavelsjöbaden i Umeå arrangeras liksom tidigare år ett härligt midsommarfirande.

Men nykterhetsrörelsen firar midsommar även i andra delar av världen. I den lilla staden Geneva i den amerikanska delstaten Illinois firas svensk midsommar sedan 106 år. Den 19 juni i år arrangerades som alltid en uppskattad midsommarfestival. Det var ju bland annat hit som många svenskar emigrerade under andra hälften av 1800-talet. Till Geneva kommer alltsedan 1911 flera tusen personer som vill fira ”svenskarnas dag”. På midsommarafton 1911 dök det upp hela 15 000 besökare.

Mer från Accent