Lotteripengar hotas av ny utredning

Strax före jul presenterades utredningen ”En framtida spelreglering”. Där föreslås bland annat att de enda som ska få bedriva spel på Internet i framtiden är Svenska Spel.
Av: Pierre Andersson

IOGT-NTO och övriga folkrörelser stängs på så vis ute från en marknad som med stor sannolikhet kommer att ta över allt mer från de traditionella lotterierna i frantiden.

– Om vi inte får bedriva lotteri och spel via Internet fruktar jag att vi är borta helt från lotterimarknaden om ett antal år, säger Per-Åke Lundin, ansvarig för strategisk planering på IOGT-NTO.

Bakgrunden till förslaget är att uredaren vill begränsa tillgängligheten till ”problematiska spel” och vill därför att bara statliga Svenska Spel ska få möjlighet att bedriva spel på nätet i Sverige i framtiden.

– Det finns många förlorare om det här skulle gå igenom, det är ju fler organisationer än vi som får stora delar av sina intäkter från lotterier. För vår del är siffran närmare 90 procent.

Tillsammans med andra folkrörelser försöker nu IOGT-NTO att påverka förslaget innan det antas av Riksdagen.

– Vi håller på att skriva ett remissvar och kommer att arbeta med uppvaktningar och annan påverkan, säger Per-Åke Lundin.

Pierre Andersson

Dela artikeln:
0
 • Helena Karlsson

  Känner mig så kluven inför detta. Å ena sidan är jag fullt medveten om hur viktiga dessa pengar är för rörelsen. Å andra sidan gillar jag inte att våra pengar kommer från spel. Och är inte spel och lotteri på internet ännu mer ”farligt” för dem med spelberoende…? Är inte så kunnig om spelberoende, så det vore intressant med en kommentar från någon som är insatt. Kanske nåt att skriva mer om i Accent också…? 😉

 • Per-Åke Andersson

  Det finns spel och spel. En del är som vissa droger snabbt beroendeframkallande med svår abstinens om man försöker att bryta beroendet. Det är spelen med de snabba kickarna, omedelbar payback och spänningshöjande arrangemang. Andra är så utformade att man svårligen blir beroende. Man tar sig en lördagsfylla en gång i månaden men inget mer. Har man otur kan man fastna i det också men risken är inte särskilt stor.

  Kunde vi ta in pengar på annat sätt skulle vi ju förstås göra det, men den här organisationens påverkan på närsamhället och den globala miljön hade varit minst sagt marginell utan de medel lotterier genererat över tid. Med puritansk inställning skulle man inte åstadkomma någon skada men men samtidigt avhända sig förutsättningarna för den stora nytta organisationen gör.

  Vi arbetar ju inte enbart med metoden att göra alla människor till helnykterister. Då skulle vi vara en marginaliserad sekt. Helnykterheten håller och skall missioneras men väl så viktigt är arbetet med att skapa restriktioner kring alkoholen som förebygger och minimerar skadeverkningar. Sett ur ett folkhälsoperspektiv vill säga, men också ur ett, om än ej explicit, organisationsegositiskt perspektiv.

  IOGT-NTO-rörelsens lotterier – med förnuft!

 • Thomas Bengtsson

  Att finansiera sin verksamhet (läs IOGT-NTO) genom spel och dobbel är ett hyckleri utan motstycke. Jag har träffat flera medmänniskor som sitter eller har suttit fast i ett spelberoende. Mitt lunchställe som jag allt som oftast besöker i samband med dagens lunch, har tre spelapparater stående i ett hörn. I samband med pensionsutbetalningen flockas pensionärerna runt dessa maskiner i fast förvissning att de någon dag skall göra den stora vinsten. Här spelas pensionspengarna bort. För flera år sedan var, min då tonåriga son, fast i ett spelberoende. Tack vare min egen insats och med goda vänners hjälp lyckades grabben bli kvitt sitt helvete. Det tog oss ett och ett halvt år.
  En bekant till mig, även han medlem i IOGT-NTO, har en del av sitt hem belamrat med värdelösa prylar han vunnit i det så kallade miljonlotteriet. Han kunde aldrig säga nej när miljonlotteriets telefonförsäljare ringde och prackade på honom allt fler abonnemang. Han hade fastnat i miljonlotteriets djävulska garn.
  De oskyldiga bingohallarna på sjuttio och åttiotalet ruinerade många daglediga medmänniskor. Främst kanske pensionärer.
  För något år sedan talade jag med förbundets ekonomichef om just profitera sig på andras olyckor. Svaret jag fick var häpnadsväckande. ”Det är ju bara ett lättspel”. Visst det finns ju lättvin också!! Spel är spel och alkohol är alkohol. Båda är tragiskt och förslavar de människor som inte kan hantera måttligheten.
  Vad jag förstår, efter att ha läst en artikel i medlemstidningen Accenten så ”lobbas” det, från förbundets sida, att miljonlotteriet även skall få tillstånd att bedriva internetspel. Ni borde skämmas!
  I IOGT-NTO´s grundsatser står bland annat ” -IOGT-NTO-rörelsen bygger sin verksamhet på principen att alla människor har lika rätt till frihet, personlig utveckling och lycka. Dess arbete har sin grund i viljan att medverka till bättre levnadsbetingelser för alla”.
  Är en person som sitter fast i ett spelberoende fri? Förbundet går väl efter principen att ändamålen helgar medlen. Tyvärr är det väl så att IOGT-NTO sitter själv fast i ett behov. Ett behov av pengarna från miljonlotteriet.
  Själv kommer jag att göra mitt yttersta för att miljonlotteriet inte skall få tillstånd till internetspel. Vidare önskar jag att IOGT-NTO på sikt skall klara sig utan att profitera på spel, dobbel och människors olyckor. Jag hoppas att denna fråga får ett stort utrymme på kongressen till sommaren. Om ni vågar!

  Thomas Bengtsson

 • Thore Aleborg

  Först ett stort tack till Thomas Bengtsson som på ett mycket bra sätt tagit upp en fråga som sedan flera år funnits i mina tankar, men tyvärr har jag inte haft ork att ta upp ämnet.
  Jag hade en mycket nära god vän, en ung man i sina bästa år som började med att köpa några trisslotter varje månad. Vann ibland mindre summor och greps då av den mänskliga tanken att om man köper fler så ökar chansen att vinna. Nåväl… Han förlorade lite väl mycket vilket medförde att han ”lånade i kassan” på jobbet för att vinna tillbaka och komma på fötter igen. Tyvärr slutade hans spelberoende med att hat tog sitt liv. Allt började med några triss och slutade i katastrof.
  Vi inom rörelsen förespråkar ju att man avhåller sig från saker som skapar beroende. t.ex alkohol, tobak och narkotika.
  Visst kan det kännas lockande att prenumerera på lite lotter och vinna fina bilar, båtar osv.
  Spelberoende är också ett beroende. Skall vi inom rörelsen verkligen leda in människor i ett beroende när vi alla vet att det numera t.o.m finns avvänjnings terapeuter för spelberoende, allt av krass ekonomisk vinning för vårt fina och nobla förbund.
  Kanske är detta en fråga som kan tas upp på kommande kongress.
  Hur reagerar alla andra medlemmar inom rörelsen och inte minst IOGT-NTO ledningen?
  Än en gång… Tack Thomas Bengtsson för Din fina artikel, hoppas det kan bli en anledning till eftertanke.
  Thore Aleborg

 • Lennart Calmegren

  Detta verkar vara en fråga, som kongressen ska diskutera. Det handlar inte minst om förbundets beroenede av den stora intäkt,som lotteriverksamheten ger.

 • Barbro Jacobsson

  kanske ska vi då ställa oss alla frågan , hur många anställda som vi då måste säga upp , ja om vi inte längre ska ta inkomster från spel ?
  Är ni alla då med på att vi alla jobbar med IOGT/ NTO rörelsen ideellt ?
  Är vi det då kan vi också dra in vårt samarbete med Svenska Spel .
  Ett kan jag lova dig att alla de svarta spelklubbarna kommer att finnas kvar.
  Det är som om vi stänger systemet . Den som vill supa knaka eller spela , har en så stor uppfinningsrikedom , så inte lär det spela någon roll om någon bränner sin lön på 10 bingolotter eller spelar på hästar .
  Nej god vänner. Vi kan inte vara mamma åt alla !
  Den som vill förstöra hällsa eller ekonomi gör det ändå !
  Ägna er enegi åt JUNIS och UNF ,vänner . Vi måste bygga vårt IOGT / NTO ännu en gång , men vi måste bygga på de unga .
  Vi måste äntligen inse att vi inte kan rädda någon som inte tål Svenska Spels utbud . Det finns ju Casinon .
  Är det många av Kamratstödjarna som har annan uppfattning. Ja då tar vi bort det antal konsulenter som avlönas via våra spelintäkter !

 • Thore Aleborg

  Jag läste med förfäran Barbro Jacobssons inlägg. Åsikten om att den som vill supa, knarka och/eller spela upp sina pengar gör det oavsett om IOGT-NTO säljer några Bingolotter…. Förvisso gör dom det, men skall man dra kontentan av det resonemanget så gör det inget om IOGT-NTO bidrar med några stycken som det går käpprakt för.
  Bingolotter är ju lättspel… så är det med mellanöl oxå, men dock en inkörsport till tyngre missbruk. Om det nu är så att IOGT-NTO mer tänker på att ha ett antal anställda konsulenter och ett vinstdrivande företag som backar upp IOGT-NTO, och helt ”skiter” i om en del går under…. så varför då inte börja sälja heroin i småpåsar.. det ger ännu mer pengar som medför fler betalda konsulenter och större intäckter. Förlåt min syniska åsikt. Jag är sedan barnsben organiserad nykterist och jag anser att om man kan rädda en människa från sprit och drogmissbruk och/eller spelmissbruk så är det väl värt att tänka om.
  Andra nykterhetsförbund har ideellt arbetande så borde även IOGT-NTO göra och stå med rak rygg och hedern i behåll.
  Ändamålen helgar inte alla medel…..

 • Helena Karlsson

  Det är väldigt intressant att läsa inläggen här, inte minst Thomas Bengtssons beskrivning av vännen som inte kunnat säga nej till Miljonlotteriets telefonförsäljare. Det ger verkligen flera tankeställare (även om jag inte alls är förvånad).
  Det som slår mig är att jag tror att många av oss medlemmar inte riktigt har hängt med när det gäller den stora förändring av spelmarknaden som skett på senare år. När vi började med våra lotter såg det annorlunda ut. Nu har vi ett läge där vi är extremt beroende av inkomsterna från lotterierna, och där typen av spel har förändrats. Jag gillar inte heller internetspel och det sätt det fungerar idag. Men jag inser också att det inte är någon lätt sak att gå från det läge vi har nu, till att helt sluta med lotterna.
  Hoppas att alla som ska vara ombud på kongressen passar på att prata med så många medlemmar som möjligt för att ta reda på vad folk tycker om denna fråga. Och hur vi kan tänka oss att IOGT-NTO ska jobba i en framtid där vi inte har alla dessa pengar.

 • Barbro Jacobsson

  ja Thore , vill bara få dig att inse att här måste vi tänka innan vi kritiserar vår egen rörelse . Ta fram den som från att spela Bingolotto , förskingrade och spelade på Casinon i Europa . Nej Thore , du må vara förfärad över mitt inlägg , och jag häpnar över att du inte vill stödja tanken att varna det uppväxande släktet , så inte de tar efter dessa vuxnas labila beteende . Nej Thore ,redan idag ska du uppsöka alla duktiga Kamratstödjare . Uppmuntra alla på Dagöholm .
  Har du hittat forskning där bingolotto leder till spelmissbruk ?
  Fråga din lokala polis kring hur mycket svartspel de upptäcker Thore , och hur mycket de anar finns.
  Nej tyvärr vill jag inte såga ner den gren vi sitter på

 • Thore Aleborg

  Idag står det på Miljonlotteriets hemsida ”VAR MED OCH DELA PÅ 400 MILJONER”. Det låter ju lockande för många som i dagens ekonomiska kris med arbetslöshet och stigande priser ser detta som en möjlighet att på ett roligt sätt för några tior dra hem miljonvinster, drömmen om rikedom, fina bilar, båtar och resor.
  Naturligtvis skall vi värna om våra fina ungdomar, medelålders och äldre människor, värna om deras rätt i samhället, men är det då rätt att man genom lockande annonser och telefonförsäljning av typ marketting förespegla att nu är det Din tur att vinna stora flådiga priser.
  IOGT-NTO är en fin gammal rörelse där lotterier fanns redan på 40 50 talet, men det var lokala lotterier där man lottade ut knypplade dukar som någon dam bland medlemmarna skänkt. Rörelsen växte och blev stor, inte p.gr av lotterierna utan för att vi hade ett klart budskap vad gäller alkohol och andra missbruk
  Jag tror att vi inom rörelsen tål en viss självransakan för att kunna gå vidare med ideellt arbete sprida våra budskap även i framtiden.

 • Inge Andersson

  I dagsläget finns det ingen annan utväg än att finnansera vår totala verksamhet med olika former av lotterier.
  En fråga till alla som vill lägga ner lotteriverksamheten.
  Hur ska vi kunna finnansera vår verksamhet ?
  vi har 2 stycken lönebidraganställda, ett eget hus,
  kommunala bidrag 5.000:-
  anndra bidrag 40.000:-

  Tror ni att tomten kommer med resten av pengarna ?
  Tyvärr är det så idag. Fortsätt sälja olika typer av lotterier
  ex. miljonlotter, bingolotter allternativet är nedläggning av verksamheten.

 • Thomas Bengtsson

  Jag ser inte detta som ett diskussionsforum men tar mig ända friheten att svara på Inge Andersson kommentar.
  Inge skriver att det ingen annan utväg finns än att finansiera verksamheten genom lotterier. Det är just det här som jag med andra menar. IOGT-NTO har själva blivit ett offer av beroende. Ett beroende av miljonlotteriet. Miljonlotteriet Norden AB är ett kommersiellt företag i bolagsform och lyder sålunda under aktiebolagslagen. Här finns ingalunda några ideella paragrafer.
  Detta beroende måste på sikt brytas. Varför kan inte IOGT-NTO drivas som en ideell folkrörelse utan inblandning av spelintäkter? IOGT-NTO har ca 45 000 medlemmar (ca 28 000 betalande) Organisationen administreras av 50 anställda på kansliet. Dessutom finns anställd personal ute i distrikten. Låt mig ta två exempel på ideella riksorganisationer

  Riksförbund med 400 000 medlemmar. Administration 20 anställda
  Riksförbund med 40 000 medlemmar. Administration 5 anställda.

  Båda dessa riksförbund har, som vi, distrikt och lokala klubbar. Dessutom bedriver dom en omfattande lobbyverksamhet mot våra politiska beslutsfattare. Och det framgångsrikt!
  Risken med IOGT-NTO beroende av spelintäkter är att idealiteten hos medlemmar slummrar in.
  Nej! En förändring måste komma till stånd. Hoppas kongressen i juli blir en Kick-Off för ett nytt och ideellt IOGT-NTO. Befriat från beroendet av spelintäkter.
   

 • juha

  Håller med IOGT-NTO ska absolut inte hålla på med spel, något som säkerligen orsakar nästan lika mycket skada som alkohol. Känns som ett svek…

  Ta ut högre medlemsavgifter istället.