Kulturkrock

Kulturkrock: Alkohol

I en globaliserad värld ställs våra svenska alkoholnormer allt oftare mot andra länders. Hur ser omvärlden på Sverige? Accent har pratat med sju personer – från sex världsdelar – som invandrat hit, och bett dem berätta om sina intryck.

Hien Ekeroth från Vietnam

– Jag har bott i Sverige sedan 2009, då jag kom hit som student. 2011 träffade jag min man och blev kvar i Sverige. Jag dricker inte själv, men i Vietnam är alkoholkonsumtionen generellt hög, särskilt bland män. Många dricker varje dag, både vodka och öl. Man dricker betydligt mera starksprit än vin. Det händer ofta att folk dricker på lunchmöten och i andra jobbsammanhang och det är väldigt vanligt att gå ut efter jobbet och ta ett glas. Det är också vanligt att man, i alla fall på landsbygden, tillverkar sitt eget vin hemma. Att kunna dricka mycket anses manligt. Vi har ett ordspråk som säger att en man utan alkohol är som en flagga utan vind.

Det förekommer att föräldrar i Vietnam ger sina barn lite alkohol, man blandar Coca cola med öl till exempel. Man tänker helt enkelt inte på riskerna, utan tror att det är ofarligt. Samma gäller alkohol och bilkörning. Fram till 2008 fanns ingen lag som förbjöd att man körde påverkad, även om myndigheterna rekommenderade att man inte skulle köra bil när man hade druckit. Inte förrän 2013 och 2016 kom förordningar om straffsatser. Man pratar inte om alkoholens negativa verkningar i media så som man gör i Sverige. Folk är dåligt informerade och för den som är alkoholist är det svårt att söka och få hjälp.

Mitt första möte med svensk alkoholkultur var på en bar på universitet. Jag fick en cider och undrade vad det var för en dryck. Jag hade aldrig tidigare druckit cider, vi har inte det i Vietnam. Senare följde jag med en vän till Systembolaget och fick där visa legitimation. Det var en ny erfarenhet, men jag minns att jag tyckte att det var bra att man kontrollerar vem som köper alkohol.

De personer jag hänger med i dag dricker inte så mycket, men jag märker att mina vietnamesiska vänner dricker mer. En skillnad mellan Sverige och Vietnam är att det är mer accepterat i Sverige att tjejer dricker. Men personligen känner jag ingen press att dricka, det är skönt att det är så okej att tacka nej till alkohol.

Jag ser dock en fara i att många i Sverige sitter hemma och dricker vin, även på vardagar. Det har blivit vanligare. En positiv sak är att det finns så många bra alkoholfria drycker här. Det är väldigt speciellt för just Sverige, jag har inte sett samma utbud i andra länder. Det gör det ganska lätt att vara nykterist här.

Foto: Maria Zaitzewsky
Foto: Maria Zaitzewsky

Tiffany Donner från USA

– Jag har bott i Sverige i fyra år och är här eftersom min man är svensk. Jag är uppvuxen i Tampa, Florida, och dricker gärna i sociala sammanhang, tillsammans med vänner. Jag är ganska måttlig och brukar vara den som lämnar vin i glaset och jag dricker mig sällan berusad. Som ung hände det däremot att jag blev full, det är väldigt vanligt bland amerikanska ungdomar med festhelger med otroligt mycket alkohol. Men när man blir äldre brukar man i allmänhet dricka mindre och bara när det är festligare tillfällen. Jag har alkoholister i min släkt och har funderat en del över ärftlighet. Men jag har insett jag inte har ärvt den genen.

Här respekterar man lagen och kör inte berusad.

När jag flyttade till Sverige kom Systembolaget som en överraskning. Att man inte kan köpa alkohol i snabbköp alla dagar och under dygnets alla timmar. Det är en stor skillnad från USA, men en positiv sådan. Jag tror att det är bra att alkoholen säljs under kontrollerade former och att försäljningen ger staten skatteintäkter. Systembolaget, och att man pratar om alkoholproblem, gör också att svenskar i allmänhet är mer medvetna om alkoholens skadeverkningar. Det märks inte minst när det gäller alkohol och bilkörning. Här respekterar man lagen och kör inte berusad. I USA sätter sig alla i bilen och kör hem med alkohol i kroppen, det är jättevanligt.

En annan sak som jag märkte när jag flyttade hit är att vuxna svenskar nog dricker mer än vuxna amerikaner. Det är i alla fall mitt intryck. Det finns en stark kultur kring att dricka vin och gå ut och dricka även som vuxen. Kanske är det så att svenskar behöver dricka för att de är blyga?

Foto: Maria Zaitzewsky
Foto: Maria Zaitzewsky

Alejandro Jose Prieto Muñoz från Venezuela

Jag kom till Sverige för att jobba och har bott här i 15 år nu. Jag träffade några svenskar som reste runt i Venezuela, vi blev vänner och eftersom de drev företag i Sverige undrade de om jag inte ville prova att bo och jobba här ett tag. Jag var nyfiken på Sverige, tyckte att det lät spännande och beslutade mig för att tacka ja. Sedan träffade jag en svensk tjej och fick barn. Åren gick och nu lever jag här.

Jag, liksom hela min familj, är måttlig med alkohol och jag drack mitt första glas öl när jag var nitton år – tillsammans med min pappa. Min mamma dricker inte alls.

I Venezuela är alkoholen generellt väldigt närvarande och mitt intryck är att folk dricker betydligt mer än i Sverige, även om man sällan ser fulla människor. Min pappa träffade gärna sina kompisar efter jobbet och då sågs de på en pub. Där kunde de ta en drink eller en öl, men sällan mer. Huvudsaken för dem var att träffas och umgås.

I mitt hemland kan man köpa alkohol var som helst och när som helst och när unga går ut och festar blir det ofta mycket alkohol, även om själva syftet sällan är att dricka sig full. I Venezuela går man i första hand ut för att träffa vänner och dansa. Men det har på senare år blivit allt vanligare att man, när man betalar inträde till en klubb, också måste köpa en viss kvantitet alkohol, beroende på hur många man är. Ett gäng killar måste alltså redan i entrén betala för ett par flaskor vin eller en flaska sprit. Det är ett sätt för klubbarna att tjäna pengar. Och om man har betalat för alkoholen så dricker man den oftast. Jag tycker att det är ett förfärligt system, som bidrar till att unga dricker mer.

Medvetenheten är större i Sverige, vilket jag tycker är positivt.

Stranden är en annan miljö där det dricks mycket alkohol. Det finns en orsak till att det på badorterna finns betydligt fler spritbutiker än apotek. Folk dricker drinkar på stranden redan på morgonen. Alkoholen ska bidra till en festligare stämning och är en självklar del av strandlivet.

När jag har rest hem på senare år har jag märkt att alkoholen tyvärr också har kommit in på sportarenorna. Tidigare sålde man läsk och på sin höjd öl till publiken. Nu är det askor med starksprit. Jag fattar inte; vad har alkohol med sport att göra? Det har gått för långt tycker jag…

Den mest märkbara skillnaden mellan Sverige och Venezuela gällande alkoholen är Systembolaget. Här råder monopol, vilket jag tycker är bra. Det gör att det finns en viss kontroll på konsumtionen. Jag, som jobbar i restaurangbranschen och har arbetat som bartender, ser också att kunskapen om alkohol och alkoholens negativa effekter generellt är större här. Den som arbetar med alkohol måste genomgå en utbildning. Medvetenheten är helt enkelt större i Sverige, vilket är positivt. Samtidigt ser jag oftare berusade människor i Sverige än i Venezuela.

Foto: Maria Zaitzewsky
Foto: Maria Zaitzewsky

Josephine Hoffman från Australien

– Jag har bott i Sverige sedan 1980-talet då jag träffade en svensk man via mitt jobb inom flygbranschen. I min hemstad Sydney bodde jag i ett område som var lite som Södermalm i Stockholm. Där fanns det gott om butiker där man kunde köpa alkohol och på vissa ställen fanns det drive-thru-pubs och drive-thrubutiker med alkohol. Man kunde alltså åka in med sin bil, handla och åka ut igen utan att kliva ur bilen. I Australien finns också så kallade BYO-restauranger, vilket betyder Bring Your Own drink. Det innebär att man betalar för maten, men tar med sitt eget vin. Restaurangen tar bara några kronor för att öppna flaskan.

Själv dricker jag inte så mycket, och bara i sociala sammanhang med vänner och familj. Det gäller att ha koll på hur mycket man dricker och varför. Annars kan det bli problem. Jag är uppvuxen i en familj där det ofta dracks vin till maten – och vi barn fick smaka lite. Attityden till alkohol var väldigt avslappnad.

Enligt min uppfattning blir alkoholen mer spännande om man inför restriktioner.

I början när jag kom till Sverige tyckte jag att det var jättekonstigt med Systembolaget. Att man inte fick handla var man ville eller när man ville. Det kan verka som en god idé och nu har jag ju vant mig. Men faktum är att Systembolaget i sig knappast hindrar folk från att dricka. Man kan ju fortfarande köpa hur mycket man vill. Jag anser att folk borde få bestämma själva över sin alkoholkonsumtion och föredrar den frihet vi har i Australien. Det gör att alkoholen inte blir så laddad som den är i Sverige. Jag minns hur svenskar betedde sig på flyget när jag jobbade. Hur de drack fri sprit utan hämningar, bara för att det var gratis. Så gjorde inga andra. Enligt min uppfattning blir alkoholen mer spännande om man inför restriktioner. Släpper man den fri lär sig folk att hantera den, i alla fall efter ett tag.

Foto: Maria Zaitzewsky
Foto: Maria Zaitzewsky

Shulin Nie från Kina

– Jag kom till Sverige 1985 efter att ha fått stipendium för att plugga vid Tekniska Högskolan i Luleå. Det var första gången jag reste utanför Kina, så det var en enorm omställning och väldigt spännande. Jag är uppvuxen på landsbygden i Hunan, mitt i Kina, och vi hade knappt pengar till mat, än mindre till alkohol. I min familj och där jag växte upp hade man helt enkelt inte råd att dricka. Möjligen köpte man en flaska sprit till någon större fest. I dag ser det annorlunda ut. Folk dricker jättemycket öl och starksprit, och även vin numera. Vinodlingar på Krim har köpts upp av kineser. Vid jobbmöten är det i Kina oartigt att tacka nej till sprit, det finns en stark press att dricka.

När jag kom till Sverige fick jag för första gången smaka öl. Något jag lade märke till när jag flyttade hit är att många svenskar är blyga och att alkohol får dem att öppna upp och prata mera. När folk drack blev de plötsligt jättebra på engelska! Det kändes nästan som att det var ett måste att dricka för att folk skulle prata med mig. Här fyller alkoholen en social funktion, vilket kan skapa problem anser jag. Det blir fel om man känner att man måste dricka för att våga prata.

Jag tycker att det är bra att Systembolaget finns, så att alkoholkonsumtionen till viss del kan kontrolleras.

En annan sak som överraskade mig var att det är en 18-årsgräns för att dricka. I början visste jag inte det, så när ungdomar bad mig att köpa alkohol åt dem så gjorde jag det. Jag tänkte inte på anledningen till att de frågade.

Jag tycker att det är bra att Systembolaget finns, så att alkoholkonsumtionen till viss del kan kontrolleras. Det ska inte vara för lätt att få tag i alkohol.

Foto: Maria Zaitzewsky
Foto: Maria Zaitzewsky

Marta Paterlini från Italien

 – Jag har bott i Sverige i tio år och kom hit för en tjänst på Karolinska Institutet. Jag är nog ganska typiskt italiensk i mitt förhållningssätt till alkohol. Jag tycker om att dricka, men kan lika gärna avstå. Jag dricker sällan hemma, utan hellre när jag går ut, och då dricker jag mig aldrig berusad. Jag vill fortfarande kunna samtala och ha trevligt.

Under min uppväxt i Italien drack mina föräldrar vanligen ett halvt glas vin till maten varje dag, men inte mer. En flaska räckte en hel vecka. Det är ett avslappnat synsätt som jag trivs med, och som jag hoppas kunna överföra till mina döttrar.

När jag kom till Sverige blev det så att jag knappt drack alls, av den enkla anledningen att jag glömde bort att man måste köpa vin på Systembolaget. Åtskilliga gånger kom jag på för sent att jag hade missat att handla vin. Det hände att jag hade bjudit hem gäster en söndag och tänkte då att jag slinker ut och köper en flaska. Men det gick ju inte!

Jag kan se fördelar med Systembolaget, men tycker ändå att det är bättre och enklare som det är i övriga Europa, där man kan handla alkohol i snabbköpet. I början blev jag irriterad på att jag var tvungen att köpa vin över disk på Systembolaget. Det gav mig en känsla av att jag gjorde något olagligt.

På ett sätt upplever jag att svenskar dricker mer än italienare.

På ett sätt upplever jag att svenskar dricker mer än italienare. Eller i alla fall på ett annat sätt. Pressen på att dricka upp sitt vin och tömma flaskorna är mycket större här. I mitt hus bor det 32 familjer. Det är chockerande att se hur många tomflaskor från vin och starksprit man hittar i soprummet på måndagsmorgonen. Sådant ser man inte i Italien. När jag har varit på jobbresa i Europa tillsammans med svenskar och andra nationaliteter är det slående att se hur svenskarna rusar till butikerna och köper vin. Det gör inte de andra. En stor skillnad mellan Italien och Sverige är respekten för bilkörning med alkohol i kroppen. I Italien bryr sig folk inte, de kör berusade från krogen. Så gör man inte i Sverige, det är bra tycker jag.

Foto: Maria Zaitzewsky
Foto: Maria Zaitzewsky

Lul Musse från Somalia

– Jag kom till Sverige 2008, efter att ha bott i Italien i 20 år. Jag hade min syster här och ville vara närmare min familj. Mitt första möte med alkohol var i Italien. I Somalia, som är ett muslimskt land, finns det ingen alkohol och det är förbjudet att dricka. Det ses som skamligt och fult. När vi hade fest drack vi mjölk och läsk till maten. Men i mitt hemland tuggar människor khat i stället, som ju också är en drog. I Florens, där jag bodde, arbetade jag inom hemtjänsten och träffade ofta gamla kvinnor som drack för mycket vin. De ser inte på vin som alkohol eller som ett problem, så de ville gärna bjuda mig. Men jag tackade förstås nej och förklarade att jag är muslim och inte dricker. Jag chockades över hur vissa blev av att dricka alkohol. En kvinna jag hjälpte var nästan alltid berusad.

När jag kom till Sverige blev jag glatt överraskad.

Det jag såg fick mig att fundera över alkoholen och hur den påverkar människor och familjer. I Italien finns mycket alkoholreklam och man kan köpa alkohol var som helst, vilket bidrar till problemen. Så när jag kom till Sverige blev jag glatt överraskad. Folk dricker definitivt mer i Italien än i Sverige. Här finns Systembolaget och drickandet är mera reglerat känns det som. Dessutom finns IOGT-NTO som försöker påverka på olika sätt för att folk ska dricka mindre, exempelvis genom att kritisera och belysa alkoholreklamen. Det tycker jag är bra!

Mer från Accent