Alkoholfritt

Kritik mot dryckesutbudet på kongressen

Vad man som nykterist bör dricka eller inte dricka, är en av de saker som verkligen kan få diskussionens vågor att gå höga. Både middagsdrycken och motioner blev föremål för diskussion.

Några kongressdeltagare är kritiska till utbudet av drycker på festmiddagarna. Läsk och vatten var det enda som serverades. För några är det självklart att det inte ska serveras något annat, medan andra tycker att det är dubbelmoral att klaga på det dåliga utbudet på andras arrangemang när det är lika skralt på de egna.

Frågan om IOGT-NTO:s inställning till ”alkohol-efterliknande drycker” kom också upp i samband med att en motion om att sänka procentgränsen i medlemslöftet behandlades under kongressen.

Är det problematiskt att vi själva arbetar med alkohol-efterliknande drycker?

Förbundsstyrelsen ställde frågan till kongressombuden om det är ”problematiskt att vi själva arbetar med alkohol-efterliknande drycker?” Som exempel angavs Almedalsdrinken. 15 procent av ombuden svarade Ja, 46 procent Nej, och 29 procent avstod från att besvara frågan.

I diskussionen framfördes att det beror på sammanhanget, och att den som haft ett alkoholberoende kan triggas att dricka om alkohol-efterliknande drycker serveras. Några tyckte att alkoholfritt öl, vin och drinkar befäster alkoholnormen, medan andra menade att den utmanas.

Emanuel Norén. Foto: Nathalie C. Andersson

Emanuel Norén, ombud från Blekinge och till vardags konsulent på NBV, hör till dem som tycker att utbudet kunde varit roligare.

– Utbudet var tråkigt. Vi kunde väl åtminstone fått Godtemplardricka? Jag anser att en viktig del i rörelsens framgång är att hitta nya vägar att få människor att dricka mindre och göra andra val. Jag jobbar med alkoholfri bar i Blekinge. Det har jag fått mycket kritik för, men jag tycker att det är jättebra att fler provar alkoholfritt, säger han.

Jag jobbar med alkoholfri bar i Blekinge. Det har jag fått mycket kritik för, men jag tycker att det är jättebra att fler provar alkoholfritt.

NBV samarbetar med en vanlig pub. I deras dryckesmeny är de alkoholfria dryckerna märkta med NBV:s logga och NBV bjuder på drycken när någon beställer.

– Restaurangägaren säger att det lett till att fler inte tar den där sista starkölen utan väljer en alkoholfri öl i stället. Då tycker jag att vi gjort nytta, säger Emanuel Norén.

Han tror att det kan vara svårare att nå ut om IOGT-NTO är allt för kategoriskt.

– Att förändra normerna gör man inte över en dag säger han.

Helena Bergqvist är IOGT-NTO:s representant i den rörelsegemensamma centrala grupp som, tillsammans med den lokala bestyrelsen, planerat och förberett kongressen.

– Vi har beslutat gemensamt att inte servera någon dryck som kan skapa problem. Det finns de som triggas av lättöl och andra alkoholliknande drycker. Juice hade vi tänkt servera, men då några av deltagarna har luftburna fruktallergier var det inget alternativ, säger hon.

Hur kommer det sig att ni inte serverade till exempel Almedalsdrinken?

– Vi ville göra det, men kongresscentret vill ha 86 kronor styck för att blanda dem. Det är inte försvarbart, säger Helena Bergqvist.

Vad tycker du om dryckesutbudet på kongressen?

Simon Karlsson. Foto: Nathalie C. Andersson

Simon Karlsson, kongressbesökare, nybliven IOGT-NTO-medlem i Herrljunga.

– Lite tråkigt. Själv tycker jag att juice är godare än läsk för det mesta. Det finns ju gott om alternativ, mjölkdrinkar till exempel. Godtemplardricka är ju en klassiker. Vi borde ha mer alkoholfria drinkar. Själv gillar jag inte smaken av öl eller vin, men vill andra dricka det så är det okej för mig.

Göran Mårtensson. Foto: Nathalie C. Andersson

Göran Mårtensson, utställare, Kamratstöd Sverige.

– Jag tycker att läsk och vatten räcker bra. Det borde väl duga åt alla? Men jag störs inte om någon dricker alkoholliknande drycker heller. Det är upp till var och en. Jag jobbar själv med Sober bar, där vi har den typen av drycker.

Johanna Degerman. Foto: Nathalie C. Andersson

Johanna Degerman, Junis-konsulent i Göteborg och Bohuslän.

– Jag tycker det är ok med läsk och vatten. Jag representerar ju en barnorganisation och i de sammanhangen är allt annat otänkbart. Man är ju alltid förebild. Men jag kan också förstå kritiken. Vi ifrågasätter ju andra när de har dåligt utbud av alkoholfritt.

Christina Biltberg. Foto: Nathalie C. Andersson

Christina Biltberg, utställare i Västernorrlands monter.

– Du kan trigga igång dem som har svårt med alkohol om man serverar lättöl eller alkoholfria alternativ. Läsk är inte så bra heller. Det innehåller så mycket socker, men vi har ju en egen alkoholfri dricka, Godtemplardrickan. Den kunde de ha serverat. Den är god om den serveras kall.

Mer från Accent