Sommarläger

Junisar på äventyrligt läger

I juni arrangerade Junis ett riksläger för första gången på 14 år. Drygt 150 barn och 60 ledare från hela Sverige samlades i småländska Rydaholm för att delta i tornerspel, sova i tält och spana efter skurkar.

Lägrets tema var ”Ett äventyr i historien”.

– Åh nej, jag klippte fel! säger Julia Pettersson Söderlund och tittar bekymrat på mjölkpaketet hon håller i.

– Allt går att laga med silvertejp, tröstar ledaren Victoria Carlsén, och snart kan Julia jobba vidare på sitt periskop.

– Periskopen är till för att vi till exempel ska kunna titta runt ett hörn, berättar Daniel Berhane.

De är med i aktivitetsgruppen ”Deckarna” och fick nyss reda på att de måste hitta en viktig film om valfusk som har försvunnit, men som enligt uppgift ska finnas på området. Nu får de lära sig chiffer i fall det kommer hemliga ledtrådar framöver, och göra periskop så att de kan spana i smyg på de skummisar som också letar efter väskan. Alla i gruppen har också fått välja sitt agentnamn.

– Det skulle börja på samma bokstav som vårt riktiga namn och innehålla siffror, berättar Julia Pettersson Söderlund, som valde agentnamnet Junkyard 054.

Foto: Lina Mattebo
Foto: Lina Mattebo

En bit därifrån, på en udde, sitter bröderna Alvin och Leo Samuelsson med fötterna i varsin plasthink och viftar lite med tårna. De testar på fotbad á la medeltiden tillsammans med de andra i gruppen ”Relaxarna”.

– Tidigare fick vi gnugga in armarna med blöt sand för att de skulle bli lena, berättar deras kompis Ibrahim Radhisson.

Ingen av dem valde egentligen Relaxarna som sitt första val, men nu trivs de ganska bra.

– Timjan gör att det luktar gott, säger Leo Samuelsson, och tittar ner på sina fötter som badar i saltvatten och kryddor.

Jag träffade min vän Alexander på kongressen förra sommaren, och nu såg vi chansen att ses igen

De har åkt från Söderhamn och Östhammar i Gävleborg för att komma till lägret. Åtta timmar tog det för dem att ta sig till Rydaholm.

– Det var väldigt jobbigt att sitta still så länge och att inte ha något att göra, säger Leo Samuelsson.

Trion gillar att vara på just ett riksläger.

– Jag träffade min vän Alexander på kongressen förra sommaren, och nu såg vi chansen att ses igen, eftersom han bor i Halland, berättar Alvin Samuelsson.

Foto: Lina Mattebo
Foto: Lina Mattebo

Förmiddagsaktiviteterna är slut och killarna konstaterar att deras fötter är lite lenare än de andras. Och Julia Pettersson Söderlund och Daniel Berhane har blivit experter på att spana i smyg. Solen bryter plötsligt fram genom molnen, och eftersom lägerplatsen ligger precis vid en sjö passar många på att bada och paddla kanot under lunchpausen.

Junis har haft riksläger förr, men det är 14 år sen sist. Att det blev av just nu beror på att det kom in flera motioner om det på kongressen förra sommaren.

– Det känns väldigt roligt att det kom så många och från alla delar av Sverige, säger rikslägrets lägerchef Lina Jacobsson, och räknar upp alla platser deltagarna kommer från, från Västerbotten i norr till Skåne i söder.

Det är ungefär 150 deltagare och 60 ledare på plats. Beslutet på kongressen gällde ett riksläger, men kanske kan det bli fler.

– Vi visste inte hur många som skulle vilja komma, men det verkar ju finnas ett intresse för att köra igen, konstaterar Lina Jacobsson.

För att få alla deltagare ner till Småland har det körts rikslägerbussar genom hela Sverige. Allra längst reste Mira Dannefrid och Max Marklund – ända från Skellefteå. De åkte 16.30 på lördagen och kom fram till lägerplatsen ett dygn senare.

– Det var jobbigt att sitta still så länge, säger Max, så det var roligt att komma fram.

Men både han och ledaren Mira  Dannefrid tycker absolut att det var värt den långa resan.

– Det var längesen förra riksläget, så jag ville passa på när det var igen. Och här får jag träffa folk som är lika engagerade och som vill påverka precis som jag, säger Mira Dannefrid.

Barnen är mycket mer carefree och glada och har roliga åsikter.

Foto: Lina Mattebo
Foto: Lina Mattebo

Temat på lägret är historien – antiken, medeltiden och pirater har var sin dag. I dag under medeltiden är lägerledarna Jennie Rydén och Thea Konradsson från Växjö utklädda till munk och nunna.

– Jag är teaterbarn sen jag var liten, sedan blev jag värvad till teaterledare och därefter till ledare för allt annat i Junis också, förklarar Thea Konradsson hur hon hamnade här, och skrattar.

– Junis sommarläger är årets höjdpunkt. När vi börjar planera det lever jag upp. Jag är så rastlös så jag behöver sysselsätta mig för att må bra. Och det här känns ju givande för andra också, inte bara för mig själv. Det är fint att kunna dela med sig, fortsätter hon.

Jennie Rydén håller med:

– Det är så kul med alla barn, jag gillar att vara med dem. Vi vuxna har så mycket tråkigheter att prata om, men barnen är mycket mer carefree och glada och har roliga åsikter. Jag pluggar till lärare nu, så jag kommer jobba med barn hela livet

Mer från Accent