Junis fick stipendium av Riksteatern

I fredags tilldelades Junis i Umeå ett stipendium på 10 000 kronor av Riksteatern. I motiveringen framhölls bland annat föreningens stora kontaktnät och brinnande engagemang för att ge människor i utanförskap möjlighet att uppleva teater. Nomineringen stod Umeå teaterförening för. På plats för att ta meot stipendiet var regissören Leif Stenberg och teaterdirektören Christopher Jarvis.
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

-Fantastiskt roligt, stipendiet är ett kvitto på att vi gör något bra och det inspirerar oss att fortsätta arbeta med och för kulturen, säger Ari Leinonen, ordförande i Junisföreningen och fortsätter;

-VI har under många år skapat förutsättningar för människor som vanligtvis inte upplever scenkonst att se teater. Vi har jobbat med bortåt 800 medlemmar och fått exempelvis somaliska mammor och andra som kanske aldrig har sett teater att komma iväg på föreställningar.

Han berättar att föreningen inte bara tar medlemmar till teaterföreställningar utan också tar med dem in i egna uppsättningar.

-I föreställningen ”Tro, hopp och kärlek” har normalstörda och utvecklingsstörda spelat tillsammans och haft jätteroligt, säger Ari Leinonen.

Han menar att Junis teaterverksamhet i Umeå ger föreningen en djupare själ.

-Det här är en verksamhet som är hållbar och som ger goda effekter på många nivåer.

Maria Zaitzewsky Rundgren

 

Dela artikeln:
0