Kongress

Jämnare taltid i går – men vem som föredrar frågan påverkar resultatet

Jämställdheten har gått upp och ner under kongressdagarna i Lund. Fördelningen i talartid påverkas både av innehållet i frågan och av könet på den föredragande.

Jämställdheten var usel under IOGT-NTO-kongressens första dag. Åtminstone om jämställdhet mäts i form av talartid. Under andra dagen blev det bättre.

– Det var mycket bättre i går. Först avhandlades motioner. Då var siffrorna 64 procent manliga talare och 36 procent kvinnliga. Det är ju väldigt nära de 60–40 som motsvarar fördelningen i lokalen. När vi sedan diskuterade den sociala plattformen klev kvinnorna fram rejält och pratade 49 procent av tiden. Strategin lockade nästan lika många, 48 procent och när mål- och verksamhetsplanen kom upp pratade plötsligt kvinnorna 60 procent av tiden, säger Maria Hampusgård.

Liksom i går gäller att den föredragande förbundsstyrelserepresentanten räknades in i talartiden. För att få koll på hur det påverkar har Maria Hampusgård analyserat siffrorna närmare. Då kan man se att när en man är föredragande så tar de manliga ombuden större plats. När en kvinna är föredragande kliver kvinnorna fram mer och talartiden blir mer jämställd.

– Jag blev väldigt förvånad då jag såg utfallet. Jag blev tvungen att kontrollera siffrorna en extra gång, säger hon.

Under lördagen försämrades jämställdheten bland talarna igen.

– Det verkar som man under gårdagen var lite mer medveten, men idag återgick det delvis till det tidigare mönstret. Inte under debatten om medlemsavgifterna, den var helt jämställd, framför allt på ombudsnivå. Bland förbundsstyrelseledamöterna var det en övervikt för kvinnliga talarna. Däremot blev det under stadgedebatten en total övervikt för männen.

Skiftningarna tror Maria Hampusgård främst beror på innehållet i frågan.

– Och så beror det en hel del på vem som brinner för frågan och driver den, säger hon.

Mer från Accent