IOGT-NTO stödjer bulgariska bärplockare

Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

I förra veckan drog IOGT-NTO i Tierp igång en insamling av förnödenheter till de cirka 500 bärplockare som bor i tältlägren i Mehedeby i norra Uppland.

Allmänheten har kunnat lämna in mat, vatten, kläder, kuddar, filtar och annat som kan tänkas behövas i Sveasalen i centrala Tierp. Och enligt initiativtagaren Anders Gillving har responsen varit enorm.

-Redan under den första timmen lämnade folk in stövar, tandkräm, liggunderlag och mycket annat, säger han.

Förnödenheterna har körts ut i omgångar till bärplockarna. Det var Anders fru som via Facebook gick ut med en uppmaning till lokalbefolkningen att hjälpa till. De första dagarna fick parets bostad tjänstgöra som insamlingslokal. Men sedan mitten av förra veckan är det alltså till Sveasalen man kan lämna in saker.

Bärplockarnas situation har uppmärksammats i media de senaste dagarna och nu har några fått ekonomisk hjälp av Bulgariens ambassad att ta sig tillbaka till hemlandet. I dag ska Bulgariens ambassadör besöka Tierp och Söderhamn – där flera hundra personer också har slagit läger – i hopp om att hitta en lösning på de problem som uppstår i bärplockarnas spår. Enligt kommunen är ett stort problem nerskräpning av skogen – förutom vissa sociala problem, som att pengar till hemresan saknas.

En 43-årig man som misstänks ha utnyttjat bulgariska bärplockare i Mehedeby häktades igår misstänkt för människohandel.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Dela artikeln:
0