Världens barn

IOGT-NTO-projekt i Thailand på Världens barngalan

Under årets Världens barngala står alkohol som utvecklingshinder i fokus. I ett av de projekt som uppmärksammas samarbetar IOGT-NTO med en lokal organisation för att hjälpa migranter i norra Thailand.

Decennier av konflikter och fattigdom i Myanmar har tvingat människor på flykt över gränsen till norra Thailand. Där försöker migranterna hitta arbete, och många börjar jobba på apelsinodlingar. Och där sprids myten att alkohol kan rena arbetare från de gifter de får i sig via odlingarnas besprutningar.

Pierre Anderson, policyrådgivare för alkohol som utvecklingshinder på IOGT-NTO, besökte norra Thailand i januari, bland annat för att hjälpa till att samla in material till den kommande Världens barngalan som sänds på SVT den 4 oktober.

– Det var väldigt intressant, området skiljer sig mycket från de delar som många svenskar vanligen ser i mer turisttäta områden i södra Thailand och kring Bangkok. I de norra delarna är det fattigare och mer lantligt – särskilt i gränstrakterna mot Myanmar, säger han.

I byarna kring gränstrakterna, nära apelsinodlingarna, samarbetar IOGT-NTO-rörelsen med organisationen Association for Promotion of Children, Youth and Family, APCYF, för att ge barnen i området en tryggare miljö och tillgång till skola och sjukvård.

– Migranterna är en utsatt grupp och ofta jobbar familjernas båda föräldrar på odlingarna, vilket gör att de får svårt att få iväg barnen till skolan. Det är det första vår samarbetsorganisation har försökt rätta till, och man har upprättat särskilda utbildningscenter för att ge barnen både utbildning och sysselsättning, säger Pierre Andersson.

Foto: Pierre Andersson

På grund av myten om att alkohol renar kroppen från gifter, är utsattheten och risken för missbruk av både alkohol och droger större i området än i övriga landet. Dessutom är risken att drabbas av missbruk ännu större som migrant, enligt Pierre Andersson.

– Det försöker vi förebygga, och det börjar med barnen och ungdomarna. Vi pratar om både droger och alkohol med dem, men talar även med de vuxna. Vi försöker arbeta för att få bort myterna, för vi ser också en tydlig koppling mellan beroende och att man inte längre kan försörja familjen, att det förekommer våld i hemmet, och att ta hand om barnen blir svårare.

När Pierre Andersson besökte en av byarna med utbildningscenter i norra Thailand pratade han med ungdomarna där om deras drömmar inför framtiden.

– Jag blev rätt tagen. Många har stora ambitioner. En tjej var exempelvis bevisligen mycket skärpt och kan uppenbart ta sig hur långt som helst – om hon bara haft samma möjligheter som andra. Men hon är migrant från Myanmar och kan inte studera vidare så som många andra thailändare kan, berättar Pierre Andersson.

Foto: Pierre Andersson

Att projektet nu lyfts under den tv-sända Världens barngalan tycker han är glädjande. Enligt Pierre Anderson är det nämligen många biståndsorganisationer som först nu på allvar synar sina egna projekt och ser att alkoholen spelar en roll, oavsett om det handlar om fattigdom eller våld.

– Det är fantastiskt att Radiohjälpen och en så spridd kampanj väljer att uppmärksamma alkohol som utvecklingshinder, för det är ett område vi på IOGT-NTO har jobbat med jättelänge. Vi har samlat kunskap som vi vill dela med oss av och har försökt att sprida kunskapen till andra aktörer inom biståndsområdet de senaste tio åren. Det arbetet verkar ha gett resultat, säger han.

Under året har han och andra inom IOGT-NTO-rörelsen samarbetat med SVT för att ta fram bilder och berättelser så att de kan presentera projektet så bra som möjligt för tittarna. Under tv-galan kommer en kort film från projektet i norra Thailand visas, vilket Pierre Andersson hoppas kan öka intresset för arbetet där.

– Det är spännande att galan nu närmar sig. Alla behöver inte göra allt, eller lika mycket som vi i IOGT-NTO-rörelsen gör, men jag tror att många biståndsorganisationer skulle få ett bättre resultat om de synade på vilket sätt alkoholen påverkar deras arbete, säger han.

Mer från Accent