Falun

”IOGT-NTO måste utmana mer
och bli tuffare”

Runt om i landet arrangeras just nu dialogcaféer – ett sätt för medlemmarna att komma med idéer och synpunkter om vad IOGT-NTO ska prioritera de kommande åren. I Falun tycker man att organisationen måste bli tuffare.

Åtta personer har samlats runt bordet i lokalen Folkbildaren på Gamla Elverket i Falun. Alla är här av samma anledning: Chansen att påverka vad IOGT-NTO ska jobba med de närmaste åren.

Kongressen i Borås nästa år ska fastställa en ny mål- och verksamhetsinriktning för åren 2014 och 2015. Det är ett dokument som styr hela organisationens inriktning och prioriteringar och för att få in förslag och synpunkter redan nu har förbundsstyrelsen beslutat bjuda in medlemmarna till dialogcaféer på ett trettiotal platser runt om i landet.

Samtalet här i Falun kretsar runt de långsiktiga målen som finns i den strategiska inriktningen, framför allt kring hur IOGT-NTO ska blir mer välkänt och en starkare folkrörelse. Flera runt bordet tycker att man borde vara tuffare.

– Många människor behöver en tydlighet – vi är ganska hjärntvättade i det här samhället när det gäller alkohol, säger Nina Meijer, till vardags lärare på en folkhögskola utanför stan. Vi borde utmana mer, jag tror att det skulle väcka ett större intresse för IOGT-NTO.

Jenny Sjödin kom med i organisationen via kamratstödsverksamheten för några år sedan. Hon håller med:

– Titta på UNF, de är mer framåt. Ta bara en sådan sak som profilkläderna, deras är både snygga och har raka, tydliga budskap medan våra har en liten logga på bröstet.

Ett annat sätt att bli mer välkända och värva fler medlemmar vore att vässa verktygen, menar Tommy Johansson, verksamhetsledare för IOGT-NTO:s Gamla Elverket.

– Jag upplever att det är ganska få av våra medlemmar som verkligen klarar att ta diskussionen kring våra frågor, det kan vara ganska tufft. Där måste vi bli bättre.

– Precis, men då måste man själv ha tänkt igenom noga varför man själv har tagit ställning för nykterhet, det är bara de argumenten man kan sälja in hos någon annan, säger Jenny Sjödin.

Faluföreningens ordförande Robert Jugas Persson är inne på att man måste avdramatisera det här med nykterhet. Själv kom han in i IOGT-NTO för några år sedan, då via verksamheten här i Gamla Elverket.

– Det finns en laddning kring nykterhet som är ganska förlamande, säger han. Jag tror att många skulle vara öppna för att ta ställning om de bara fick möta nykterhet på ett odramatiskt sätt.

Elisabeth Myregrund är ny medlem sedan i våras. Hon blev medlem efter att ha kommit i kontakt med Miljonlotteriet och läst på om vilka som låg bakom. Hon konstaterar att det här är det första arrangemanget hon har blivit inbjuden till.

– Jag tror att det är viktigt i alla organisationer att man släpper in nya förmågor och generationer och att man verkligen är öppen för nya tankar och arbetssätt. Det är lättare sagt än gjort, och allt nytt är inte bra – men man måste vara öppen för att prova.

Mer från Accent