IOGT-NTO

IOGT-NTO fyller 135 år – firar genom att minnas grundaren

Den 5 november 1879 bildades den första IOGT-logen i Sverige. Initiativtagare var baptistpastorn, äventyraren, entreprenören och, kanske, mördaren Olof Bergström.

I dag är det 135 år sedan den första logen, Nr 1 Klippan, bildades hemma hos polismästare Hagman på Fyrmästargatan 79 i Göteborg. IOGT-NTO:s 135-års-jubileum firades under dagen genom tårta och ett av NBV anordnat seminarium om Olof Bergström, IOGT-NTO:s grundare.

Olof Bergström var initiativtagare till den första logen och han är en man om vilken många historier finns att berätta.

”Hans liv var fantastiskt. Hans segrar och tillkortakommanden hade samma dimensioner. Lagom är inte det ord man i första and tänker på i samband med Olof Bergström”, läser Bertil Lindberg ur sin bok under ett föredrag som anordnades av NBV i dag på själva bemärkelsedagen.

Bertil Lindberg, författare till boken ”Det måste bli annat av, sa Olof Bergström”, har ägnat mycket tid åt att försöka ta reda på vem Olof Bergström egentligen var.

– Han var mycket speciell. Alla var överens om att han såg bra ut, hade en vacker röst och var en komplicerad person, säger Bertil Lindberg till Accent.

Olof Bergström var en orolig själ, berättar Bertil Lindberg. Vid 15 års ålder begav han sig ut på vandring och hamnade i Sundsvall där han vid 16 års ålder hamnade i Baptistförbundets styrelse. Han for vidare till Stockholm för att studera vid Baptisternas teologiska seminarium, men hoppade av skolan och fortsatt ner till Karlshamn. Där träffar han Johanna Maria Nyman som han gifter sig med, men överger efter tre veckor. Då har hon sannolikt redan hunnit bli gravid. Olof Bergström löser en enkelbiljett till Amerika.

I USA blir han anställd vid järnvägen. Han kommer också i kontakt med IOGT.

Han reser fram och tillbaka över Atlanten 21 gånger under 1870-talet. I Sverige förs mycket diskussioner mellan absolutister och moderatister. Det är då Olof Bergström drar till med uttalandet som också gav titel åt Bertil Lindbergs bok: ”Det här duger inte – det måste bli annat av.”

Olof Bergström är framgångsrik och lyckas entusiasmera folk vart han än kommer. Vid sin sida har han den ständige följeslagaren Bengt Strömberg. Han tar hand om allt som Olof Bergström struntar i, vilket enligt Bertil Lindberg är det mesta.

Vid ett besök i Arboga passar han på att grunda en tidning, Arbogaposten. Han utmanar den norska storlogens ordförande när han kommer till Sverige för att starta en storloge här. Olof Bergström och hans vänner lyckas kidnappa hela tillställningen.

Den första ordföranden i svenska storlogen blir Johan August Muhr. Han får i uppdrag att ta fram Good Templars sångbok tillsammans med Saxon Lindström. När boken väl går till tryckeriet har Olof Bergström tagit åt sig hela äran och står som ensam författare.

Bergström reser runt i Sverige och startar loger. Samtidigt värvar han migranter till järnvägsbolaget i USA.

Tillbaka i USA väljer han ut en bit mark där han planerar att anlägga staden Gothenburg i Nebraska. Han lurar dit svenska emigranter som blir mäkta förvånade när de vid framkomsten upptäcker att staden inte finns. Olof Bergström lockar dem att stanna genom att utlova en tomt till första barnet som föddes med svenska föräldrar i staden.

I USA gifte sig Olof Bergström med sångerskan Elisabeth Åhlander och blev hennes manager. De reste runt på turné och Olof Bergström passade på att sälja mark i Gothenburg till invånarna i turnéorterna.

Dessvärre lyckades inte Olof Bergström hålla sig till helnykterheten. I tidningen Gothenburg Independent kan man 1886 läsa om en fest i paret Bergströms bostad där gästerna släckte törsten med öl, vin och läskedrycker.

Under en fest i mars 1890 blir gästen Ernst G Edholm skjuten hemma hos Olof Bergström som anhålls och häktas för mord. Fruntimmer och dryckjom var den troliga orsaken till mordet, enligt tidningarna.

Åklagaren ändrar under rättegången brottsrubriceringen från mord till dråp. Olof Bergström hävdar att det var ett vådaskott som råkat gå av när Ernst G Edholm tog tag i bössan. Olof Bergström frias och han kan resa tillbaka till Gothenburg med sin hustru. Bertil Lindberg har låtit en rättsläkare titta på domstolens protokoll.

– Hon är övertygad om att det inte kan ha gått till så som rättegångsprotokollet fastställer. Hon anser att det måste varit Olof Bergström som sköt, säger Bertil Lindberg.

Sommaren 1905 blir Olof Bergström igenkänd av en baptistpastor i Chicago. Han är återigen en förfallen och försupen Olof Bergström. Han är pank, och försörjer sig som bartender.

Han avlider 1910. Då har IOGT 160 000 medlemmar i Sverige och är större än både LO och Riksidrottsförbundet.

– Så mycket tacksamhet mot Olof Bergström fanns inte i Sverige vid tiden för hans död. Men IOGT-NTO reste en minnessten 1935 på grunden till hans barndoms hus och till IOGT-NTO:s 100 årsjubileum hedrades han med ett frimärke. I USA är man mer imponerade av Olof Bergström. Där har han givit upphov till den mytiske figuren Febold Feboldson, säger Bertil Lindberg.

Ovan går det att se en film om Febold Feboldson.

Mer från Accent