Nykterhet

IOGT i Polen växer stort

Barnen i Bytoms IOGT/Junis-förening sjunger, spelar teater och får hjälp med läxorna. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren

IOGT i Polen växer så det knakar. Redan i dag finns två aktiva föreningar i staden Bytom. Ännu en är på gång i Krakow. Dessutom finns långt­ gångna planer på att starta ett lokal­kontor. Behovet av nyktra mötes­platser är stort i landet där alkohol­­konsumtionen är hög och där många, både barn och vuxna, far illa i den traditionella, polska vodkakulturen.

Barnens ljusa sångröster hörs ända ut på gatan och skapar för ett ögonblick illusionen av en änglakör. I en källarlokal tillhörande Guds Hjärtas kyrka i kolgruvestaden Bytom i södra Polen har ett trettiotal barn i åldrarna åtta till femton år samlats för att spela, sjunga, umgås, leka, äta mellanmål och göra läxor – precis som de gör varje eftermiddag efter skolans slut. I dag är ledaren Matteusz på plats med sin gitarr och det blir allsång med bra tryck; rytmiska, polska visor med mycket handklapp och rörelse. Barnen sjunger för kung och fosterland. Det märks att de tycker det är roligt.

De har alla som gemensam nämnare en trasslig familjesituation med fattigdom och minst en alkoholiserad förälder. Här, på IOGT/Junis-föreningen som är inhyst i kyrkan, finner de en fristad och läxhjälp från ungdomsledare och annan personal. Tanken med föreningen, som har varit verksam i den här formen i fyra år, är att barnen ska få chans att utveckla nya färdigheter inom bland annat sport, rollspel, musik och teaterverksamhet och att de ska erbjudas ett alternativ till en ofta miserabel hemmiljö. Genom att bli sedda och bekräftade här minskar risken att så småningom hamna i samma situation som föräldrarna. Många återkommer dag efter dag och stannar ända till sjutiden på kvällen. De som ofta är här erbjuds några gånger per månad speciella aktiviteter, som dagsutflykter och annat skoj.

– Vi vill belöna dem som kommer hit regelbundet, förklarar Zofia Lotacka, ordförande i IOGT-föreningen i Bytom och något av extramamma för barnen. Hon snäll men är samtidigt tydlig med vilka regler som gäller här.

Ordning och reda, inget onödigt spring och bråk. Man visar hänsyn för varandra – och ser helst deltagandet i föreningen som ett åtagande. Den som inte närvarar regelbundet missar förmåner.

Leif Ottosson. Foto: Maria Zaitzewsky Rundgren.

Zofia berättar att barnen som kommer hit har rekommenderats av sina lärare eller skolpersonal och ibland av kommun och socialtjänst. Alla skolor och sociala myndigheter i Bytom är införstådda med det arbete IOGT-föreningen gör för barn som lever i en familj med missbruk. De mest utsatta kan dessutom beredas möjlighet att vistas två veckor på Aspan-lägret i Blekinge. Aspan drivs av en stiftelse där IOGT-NTO-eldsjälen Leif Ottosson är ledamot. Varje sommar tar Aspan emot ett 40-tal barn från Bytom. På Aspan får de njuta av sol, bad, lägerliv, teater, sport och andra aktiviteter. Fnissiga tjejerna Magda och Angelika har bägge varit på Aspan, som de lyriskt beskriver som paradiset på jorden.

– Det var jätteroligt på Aspan! Bra väder och mycket kul med både polska och svenska ledare. Vi ordnade disco och spelade spel. Jag skulle gärna åka tillbaka, säger 15-åriga Magda och får medhåll av den lite yngre Angelika.

– Det ligger så fint nära havet, vi åkte mycket båt och paddlade kanot. Det har jag aldrig gjort tidigare. Och luften är så ren, säger hon med ett leende.

Till Aspan har barn från Bytom kommit sedan början av 1990-talet. Då var södra Polen betydligt fattigare än nu och oerhört förorenat av kol från industrin och gruvorna. De barn som kom till Aspan då kunde inte begripa hur det kom sig att luften inte syntes i Sverige! Många av de barnen har senare återvänt som ungdomsledare. De som i dag blir ledare inom IOGT Polen utbildas om bland annat alkoholprevention, hur man samtalar med barn om alkoholfrågor och hur man möter barn som lever med missbrukande föräldrar.

Kate och Arek har bägge varit ledare på Aspan. Kate fyra gånger och Arek två. Kate hörde talas om möjligheten att blir ungdomsledare på skolan där hon undervisar. I sitt arbete som speciallärare möter hon ofta barn som lever i fattigdom och social misär och kände att hon ville göra en insats. Hon har bara goda minnen av somrarna på Aspan. Mest intryck gjorde de svenska barnen.

– Svenska barn är mer sorglösa, öppna och lättsamma, inte så hämmade som polska barn ofta är, säger hon och tillägger att det var svårt att få polska barn att prata om problemen kring alkohol. Men med hjälp av dramatiseringar och rollspel lyckades hon bryta igenom deras skal. Det var en mycket lärorik erfarenhet.

Areks ingång i nykterhetsrörelsen gick via hans alkoholiserade pappa – och kompisen Mirek, ordförande i IOGT International Polen.

– Jag har sett vad alkohol kan ställa till med, så jag vill inte dricka. I stället vill jag hjälpa barn som växer upp med föräldrar som missbrukar. Jag är väldigt sportintresserad, så det var med sportaktiviteter jag tog mig an barnen på Aspan, säger Arek, som blev förtjust i Sverige.

– Jag gillar ishockey och ni har många bra spelare. Och så är det grönt och vackert. Luften är ren och frisk, inte dålig som här i Bytom.

Numera är både levnadsstandarden och luften i Bytom bättre, men långt ifrån bra. Arbetslösheten ligger på runt 20 procent och bland de arbetslösa är alkoholkonsumtionen hög. Butiker som säljer billig alkohol finns i varje gathörn och trots att det är förbjudet att sälja till personer under 18 år, ser nio av tio butiker mellan fingrarna om en ungdom kommer in och handlar. En flaska enkel vodka kostar runt femtiolappen.

Berusningsdrickande är vanligt bland unga, som i högre utsträckning än de äldre dricker billigt vin och öl. Annars är vodka något av en polsk nationaldryck som gärna intas vid fester och högtider, ofta i ansenliga mängder.

Med den bakgrunden kan man säga att nykterhetsrörelsen fyller en viktig funktion i Polen. Det hela började för tjugo år sedan då Astrid Einarsson, en dam som arbetade för Röda Korset, fick kontakt med polska barnhemsbarn och erbjöd dem lägervistelser i Sverige.

1994 drog Zbigneiw Ostraharchek igång den första IOGT-föreningen, med ett fåtal medlemmar. I dag har föreningarna i Bytom 55 aktiva medlemmar och sedan kyrkan upplåtit sina lokaler har verksamheten blommat upp. Ett av problemen IOGT i Polen tampas med är nämligen just lokalfrågan. Var ska man träffas och bedriva verksamhet? Att hyra en lokal är dyrt och ekonomin är skral. Pengar till verksamheten kommer från kyrkan och privata donationer. Men även kommunen har fått upp ögonen för de nyktra föreningarna och är beredd att sponsra ekonomiskt.

Därför börjar det nu bli läge för IOGT i Bytom att öppna ett lokalkontor och anställa en konsulent. Målet under 2011 är att äska pengar från IOGT International, EU, polska sponsorer och olika biståndsorgan. När pengar vaskats fram är det dags att hitta en lokal och lägga upp en budget för verksamheten. Mirek Marutschke, ordförande i IOGT International i Polen är hoppfull. Han ser potentialen och viljan hos de aktiva medlemmarna att utveckla IOGT.

Förutom barnverksamheten i Guds Hjärtas kyrka träffas medlemmarna redan nu minst en gång per månad för att diskutera aktioner som spritköpskontroller och aktiv värvning av nya medlemmar. Hittills har medlemmarna kommit till föreningarna via mun-mot-munmetoden, men 2011 planerar man värvningskampanjer ute på stan och i skolor i hopp om att värva främst ungdomar.

– Ungdomar är mest utsatta för trycket att börja dricka och det är bland dem vi vill börja värva. Men ”trist” information om alkoholens skadeverkningar biter inte. Vi tänker i stället turnera på skolor med en pjäs som diskussionsunderlag, säger Mirek.

Han menar att det finns två tydliga trender bland unga i Polen i dag. Å ena sidan har fler blivit hälsomedvetna och fått ökad kunskap om alkoholens faror, vilket gör att de dricker mindre. Å andra sidan är det fler mycket unga (12–13-åringar) som börjar berusningsdricka. Att en nykter rörelse behövs i Polen råder det ingen tvekan om.

– Jag tror att vi lätt kan få 1 000 medlemmar om vi bara får chansen att växa och nå ut till människor.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent