Hotfulla telefonsamtal efter insamling

Av: Eva Ekeroth

Två styrelseledamöter i IOGT-NTO blev uppringda av en hotfull man efter att de upplåtit lokal till insamling av förnödenheter till bärplockare. Telefonsamtalen är polisanmälda.

Förra veckan skrev Accent om IOGT-NTO i Tierp som dragit igång en insamling till de bärplockare, från främst Bulgarien, som levt under miserabla förhållanden i tältläger i Mehedeby i norra Uppland. Många Tierpsbor har lämnat kläder, filtar och annat i IOGT-NTOs lokal Sveasalen.

Alla har dock inte gillat initiativet. Två ledamöter har fått telefonsamtal av en hotfull man som ansåg att IOGT-NTOs insats bidrog till att hålla bärplockarna kvar.

− Han hotade inte mig, men han var hotfull och pratade om att man borde lägga gift i maten som vi gav till bärplockarna, säger Ylva Åmark som fick motta det ena telefonsamtalet.

Samtalen bedömdes så allvarliga att en polisanmälan gjordes.

− Vi ville gå vidare för att polisen skulle få göra en riskbedömning. Vi vill ju inte utsätta bärplockarna för förgiftad mat, säger hon till Accent.

Enligt Ylva Åmark är de flesta dock positiva till insamlingen.

− De flesta reaktioner vi fått har varit positiva, även om några inte gillat att vi gör det här. Men det känns som det är en minoritet. De goda krafterna är fler. Ingen annan har framfört några hot, säger hon.

Efter polisanmälan har mannen inte hörts av.

− Nu har det lugnat ner sig i skogen också. Många av bärplockarna har åkt hem. På dem som finns kvar skiner solen och till dem räcker bären i skogen, säger Ylva Åmark.

Eva Ekeroth

Dela artikeln:
0