Nykterhet

Här vill alla unga vara smarta

I Söderhamn är många barn och unga med i Be Smart – och har lovat att inte röka eller dricka. Till festen i början av december kom hundratals barn.

Kön ringlar lång till insläppet trots att klockan snart är åtta på kvällen och festen startade för närmare en timme sedan. Ungefär 300 ungdomar kommer till Be Smarts fest på ungdomsgården Verkstäderna i Söderhamn. De flesta är i mellanstadieåldern. Flickorna är finklädda i glittriga toppar eller klänningar. En och annan pojke har gelé i håret och finskjortan på.

Musiken dunkar och ljuset i lokalen växlar mellan rött, grönt, gult och blått, som det ska vara på disko. Men på den här festen är det inte bara dans. Här finns något för alla.

Ida Nilsson, 10 år, dyker upp med fullt av skum i håret.

– Det kommer skum ur snökanonen där borta. Det var kul, säger hon och pekar mot hörnet av diskolokalen.
Hon går i fyran och det är första året hon är med i Be Smart. Till festen har hon gått för att vara med kompisar och ha kul.

Kön till sockervadden ringlar lång. På dansgolvet pågår en danstävling. Deltagarna ska försöka ta sig under en biljardkö som två grabbar håller emellan sig. För varje omgång sänks biljardkön allt närmare golvet.

En trollkarl går runt och visar tricks för en klunga barn som samlas runt honom. I en liten biosalong sitter ett gäng och tittar på Idol-finalen på TV4 som råkar infalla just i kväll. I ett annat rum sitter ett gäng grabbar och spelar dataspel.

Den häftigaste aktiviteten är nog en surfsimulator. Det är en skateboard monterad på en ställning mitt i något som ser ut som underdelen av en hoppborg. Skateboarden snurrar runt och rör sig upp och ner, som om man surfar på vågorna.

En flicka med hjälm på huvudet försöker hålla balansen, men ramlar snart av. Hon landar mjukt i hoppborgen.

Vid ett bord sitter några flickor och äter blåbärssmakande sockervadd. Lovisa Larsson, 10 år, är alldeles blå om munnen. Hon har nyligen blivit medlem i Be Smart.

– Det är smart att vara med för då slipper man dricka, råna, snusa och röka och så där. Fast det fick jag inte förut heller, säger hon.

Kevin Yenigun, 11 år, sitter på en barstol och äter popcorn ur en burk. Han är med i Be Smart för andra året.

– När man går med får man lova att inte röka, dricka alkohol eller göra andra dumma saker som snatta och mobba. Jag vill gärna vara med för jag gillar att hjälpa andra, säger han.

Anne Lindberg arbetar på Verkstäderna och hjälper till under festen.

– Jag är så stolt över den här verksamheten. Marcus Wågström och ungdomarna som sitter i styrelsen gör ett fantastiskt jobb. När min son var yngre längtade han tills han skulle börja fyran och kunde få skriva kontrakt med Be Smart. Hela staden ställer upp. Företagarna ger bra rabatter till medlemmarna och skänker saker till arrangemangen, säger hon.

Be Smart drivs som en ideell förening, men verksamheten sker i kommunens regi. Marcus Wågström är anställd av kommunen för att jobba åt Be Smart.

– Jag är styrelsens verktyg, säger han.

Han berättar att man kan bli medlem i Be Smart när man börjar i fyran.

– Sedan kan de vara med tills de fyller 18. Vi har mellan 700 och 800 medlemmar. De flesta ungdomarna i kommunen är med, men det är mest mellanstadieeleverna som deltar i aktiviteterna. De äldre brukar komma på Schools out, säger han.

Schools out är ett stort evenemang som hålls i Be Smarts regi på skolavslutningskvällen.

– Vi har en budget på 800 000 och kan ta hit stora artister. Vi försöker få dit föräldrarna också, och då måste vi göra evenemanget så attraktivt att ungdomarna kommer trots att deras föräldrar är där, säger Marcus Wågström.

Tuva Sällvin och Linnéa Ånger. Foto: Eva Ekeroth
Tuva Sällvin och Linnéa Ånger. Foto: Eva Ekeroth

Tuva Sällvin, 14 år, och Linnéa Ånger, 14 år, sköter chokladhjulet. De är klasskamrater och sitter båda i Be Smarts styrelse.

– Det är kul att vara med i styrelsen får då kan man påverka. Vi föreslår aktiviteter och planerar och hjälper till vid genomförandet. När Molly Sandén skulle komma hit hade vi möten varje vecka. Annars är det en gång i månaden, säger Tuva Sällvin.

– Just nu planerar vi inför julavslutningen den 19:e december. Det är inte bara vi som sitter i styrelsen som jobbar, vi tar hjälp av andra också, säger hon.

När festen närmar sig slutet kommer Sofia Leek för att hämta sin dotter.

– Be Smart är helt fantastiskt. Jag tror att det kan hjälpa många. Bara att de ordnar sådana här arrangemang och att det inte kostar något är jättebra, säger Sofia Leek.

Slim Lidén. Foto: Eva Ekeroth
Slim Lidén. Foto: Eva Ekeroth

Kontraktsmetod skjuter upp debuten

Slim Lidén är den som startat SMART i Sverige, men idén har han fått från Mora Hockeyklubb.

Slim Lidén är från början lärare och musiker. Dessutom har han ett starkt engagemang mot droger. Han är nykterist sedan 16 års ålder och medlem i IOGT-NTO.

Kontraktsmetoden kom han i kontakt med i början av 1990-talet. Metoden startade i Mora Hockeyklubb som lät ungdomar gå gratis på lagets hockeymatcher om de skrev kontrakt på att inte röka, använda alkohol eller andra droger under året. Idén spred sig till andra hockeyklubbar, bland annat Team 49 i Boden.

Slim Lidén gillade idén och startade Team Smart i sin kommun, Tyresö, 1994.

– Man får hem ett kontrakt som ska skrivas på av både barn och förälder. Föräldrarna vill inte skriva på ett papper där det står KONTRAKT med stora bokstäver utan att läsa igenom noga. Det brukar leda till bra diskussioner vid köksbordet, säger han.

Arbetet med Team Smart ledde till att Slim Lidén fick åka ut i landet och berätta om metoden. Så småningom bildades Riksförbundet SMART.

– I dag finns metoden i 100 kommuner i Sverige samt i nio andra länder, främst i Norden, säger han.

Fokus ligger på att ordna aktiviteter och andra förmåner för medlemmarna.

– Aktiviteterna är det viktigaste. Det ska gärna vara olika saker så de får testa lite av varje. Bågskytte är exempel på en udda sport vi provat på. Det ska också vara gratis eller näst­an gratis så att alla kan var med, säger han.

Den som bryter kontraktet blir avstängd i cirka tre månader.

– Vi måste ta medlemskortet för trovärdighetens skull, men vi försöker hålla kontakten och vi talar alltid om att personen är välkommen tillbaka.

I Riksförbundet SMART ingår också ”Tobaks­fri duo”. Där skriver ett barn kontrakt med valfri vuxen på att ingen av dem ska använda tobak under barnets högstadietid.

– Vi tänkte väl att barnen skulle skriva kontrakt med en rökfri vuxen, men barnen är ju smartare än så. De väljer någon de vill ska sluta röka. Resultatet har blivit att 25 procent av alla kontrakt leder till att en vuxen slutar röka eller snusa.

För sitt arbete fick Slim Lidén utmärkelsen Årets förebyggare 2013 av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Mer från Accent