Hallå där Bengt Järnhester, hur känns det att ha en drink uppkallad efter sig?

Drinken Järnhester, uppkallad efter IOGT-NTOs ordförande i Oskarshamn, gjorde succe under Kulturnatten och blev en knäpp på näsan på den lokala ishockeyklubben.
Av: Maria Zaitzewsky Rundgren

Hur känns det att ha fått en drink uppkallad efter sig?

– Det känns kul förstås. Jag känner mig hedrad över att få ha mitt namn på en ishockeyarena och hoppas att arenan ska tjäna pengar på den här drinken och att den ska få genomslagskraft vida omkring. Faktum är att ett brorsbarnbarn som arbetar som bartenderlärare i USA har lovat att försöka få med den här drinken i sin undervisning. Så med lite tur kan jag bli världskändis!

Vad innehåller en Järnhester?

– Tranbärsjuice, havtorn, lime, mynta och lite blåbär. Det är mitt barnbarn, som har jobbat som bartender, som har skapat Järnhestern.

Vad är bakgrunden till drinkens tillkomst?

– Jag skrev en insändare där jag var kritisk till att ishockeyklubben i Oskarshamn har tillstånd att servera alkohol och att man ställt upp som värdar i öltält i samband med en festival. Som svar på insändaren visade det sig att klubbens bar döpt drycken Jägermeister till Järnhester, förmodligen för att de inte gillade att vi från IOGT-NTO hade synpunkter på serveringen. Vi i styrelsen beslöt att bemöta detta genom att skapa en äkta alkoholfri Järnhester. Sagt och gjort. Under Kulturnatten i Oskarshamn serverade vi drinken ”Järnhester” till bortåt 400 personer, vilket var väldigt populärt.

Dela artikeln:
0